Po co nam witamina D?
Witamina D ma naukowo potwierdzony korzystny wpływ na zdrowie:
-
dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
-
dla utrzymania zdrowych koÅ›ci i zÄ™bów,
-
przyczynia się do normalnego wzrostu i rozwoju kości u dzieci,
-
dla utrzymania prawidłowej funkcji mięśni,
-
dla dobrego wchłaniania wapnia oraz fosforu,
-
dla prawidłowego poziomu wapnia we krwi,
-
bierze udziaÅ‚ w prawidÅ‚owych podziaÅ‚ach komórek.
ŹródÅ‚a pozyskiwania witaminy D
-
wytwarzanie w skórze pod wpÅ‚ywem promieni sÅ‚onecznych
-
pożywienie
-
suplementacja
Wytwarzanie w skórze pod wpÅ‚ywem promieni sÅ‚onecznych
Skóra może jÄ… syntezować tylko gdy sÅ‚oÅ„ce jest na odpowiedniej wysokoÅ›ci i docierajÄ… do niej odpowiednie pasma promieniowania ultrafioletowego (UV). Mieszkamy w kraju, który leży w strefie z dosyć maÅ‚ym nasÅ‚onecznieniem. Przez przeważajÄ…cÄ… część roku w Polsce wytwarzanie witaminy D w skórze jest niemożliwe. Synteza taka jest możliwa tylko od koÅ„ca kwietnia do poczÄ…tku wrzeÅ›nia i tylko w sÅ‚oneczne dni, pomiÄ™dzy godzinÄ… 10.00 a 15.00. NajwiÄ™cej energii sÅ‚onecznej jest u nas w czerwcu i lipcu. W pozostaÅ‚ej części roku promienie UV sÄ… rozproszone w górnych warstwach atmosfery i w praktycznie w caÅ‚oÅ›ci pochÅ‚oniÄ™te przez warstwÄ™ ozonowÄ…. Aby uzyskać dziennÄ… porcjÄ™ witaminy D ze sÅ‚oÅ„ca należy w sÅ‚oneczny dzieÅ„ w wymienionym okresie przebywać na sÅ‚oÅ„cu przez minimum 15 minut. Na dziaÅ‚anie promieni sÅ‚onecznych musi być wystawione przynajmniej 18% powierzchni ciaÅ‚a (twarz, przedramiona, nogi). Nie należy stosować filtrów przeciwsÅ‚onecznych (kremy z filtrem UV) ponieważ mogÄ… one zmniejszyć wytwarzanie witaminy D w skórze nawet o 90%. Ciemna karnacja sprawia, że ekspozycja na sÅ‚oÅ„ce musi być dÅ‚uższa.
Aby uświadomić sobie, czy mamy odpowiednią ilość witaminy D ze słońca, należy zadać sobie kilka pytań:
-
Ile dni w naszym kraju, pomiędzy kwietniem a wrześniem, jest słonecznych?
-
W ile z tych dni możemy przebywać na słońcu pomiędzy godziną 10 i 15?
-
Czy w tych godzinach jesteÅ›my w stanie być na sÅ‚oÅ„cu z odpowiedniÄ… iloÅ›ciÄ… odsÅ‚oniÄ™tej skóry?
Najprawdopodobniej już szybkie zastanowienie sprawi, że zauważymy, że w tym czasie, pomimo lata, wcale nie ma tak wielu sÅ‚onecznych dni, a jeÅ›li sÄ…, zwykle oglÄ…damy je zza okna w pracy, a na sÅ‚oÅ„ce możemy wyjść w późnych godzinach popoÅ‚udniowych. Nawet jeżeli trafi nam siÄ™ pogoda podczas urlopu i bÄ™dziemy leżeć plackiem na sÅ‚oÅ„cu przez dwa tygodnie i nie bÄ™dziemy siÄ™ smarować kremem z filtrem UV, jesteÅ›my w stanie najwyżej uzupeÅ‚nić niedobory lub braki tej witaminy, co dopiero zrobić jej zapasy (witamina ta zbierana jest w wÄ…trobie i tkance tÅ‚uszczowej). To samo dotyczy tak lubianych przez Polaków sÅ‚onecznych wakacji na poÅ‚udniu Europy czy póÅ‚nocy Afryki. Wprawdzie tam wartość nasÅ‚onecznienia jest dwa razy wyższa niż w Polsce (u nas ok. 1000 kW/m2 rocznie), ale znowu – dwa tygodnie sÅ‚oÅ„ca to tylko pomoc w uzupeÅ‚nianiu zalegÅ‚oÅ›ci. Ponadto osoby starsze, dzieci oraz kobiety w ciąży powinny unikać sÅ‚oÅ„ca i stosować kremy z filtrem. Obniża to ilość wytwarzania odpowiednich iloÅ›ci witaminy D prawie do zera.
Warto wiedzieć także, że opalanie siÄ™ w okresie od poÅ‚owy wrzeÅ›nia do poÅ‚owy kwietnia nie dość, że nie zwiÄ™kszy nam iloÅ›ci witaminy D w organizmie, ale wrÄ™cz powoduje rozkÅ‚adanie witaminy D znajdujÄ…cej siÄ™ w zasiÄ™gu sÅ‚oÅ„ca – w skórze i krwi w naczyniach podskórnych. Dlatego też, nawet po sÅ‚onecznym lecie, wiÄ™kszość osób odczuwa objawy niedoboru witaminy D (np. doÅ‚ek odpornoÅ›ciowy) już we wrzeÅ›niu czy październiku. MogÄ… mieć one postać odczuwania zmÄ™czenia, osÅ‚abienie formy i samopoczucia, podatność na zÅ‚e nastroje. W tym okresie dobrze byÅ‚oby upewnić siÄ™, czy jesteÅ›my w grupie 95% osób, u których stwierdza siÄ™ niedobór witaminy D i zbadać poziom 25-hydroksywitaminy D we krwi. A to dopiero poczÄ…tek oÅ›miomiesiÄ™cznego okresu, kiedy nie ma u nas odpowiedniej iloÅ›ci sÅ‚oÅ„ca. Zdolność wytwarzania witaminy D w skórze zmniejsza siÄ™ wraz z wiekiem.
Pożywienie
Witamina D wystÄ™puje w niektórych pokarmach – najwiÄ™cej w tÅ‚uszczu ryb z mórz póÅ‚nocnych. Jest także w niewielkich iloÅ›ciach w nabiale i jajach.
Węgorz świeży 1200 IU/100 g
Śledź w oleju 808 IU/100 g
Gotowany/pieczony Å‚osoÅ› 540 IU/100 g
Śledź marynowany 480 IU/100 g
Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU/100 g
Gotowana/pieczona makrela 152 IU/100 g
Mleko modyfikowane dla dzieci 70-80 IU/100 ml
Å»óÅ‚tko jajka 54 IU/żóÅ‚tko
Mleko 40-80 IU/100 ml
Dorsz świeży 40 IU/100 g
Ser żóÅ‚ty 7,6-28 IU/100 g
Mleko krowie 4-1,2 IU/100 ml
ŹródÅ‚o: Polskie zalecenia dotyczÄ…ce profilaktyki niedoborów witaminy D – 2009, "PostÄ™py Nauk Medycznych" 2010, nr. 5, s. 356-359
I znowu pytanie – jak czÄ™sto jemy tÅ‚uste ryby? Albo – ile trzeba zjeść jajek albo wypić mleka, żeby uzyskać min. 800 j.m. Witaminy D dziennie?
Obydwa powyższe czynniki – nasÅ‚onecznienie i dieta – sprawiajÄ…, że wyniki badaÅ„ epidemiologicznych zgodnie potwierdzajÄ… istniejÄ…cy duży problem niedoboru witaminy D u Polaków. Jest on zjawiskiem niemal powszechnym – wystÄ™puje w każdej grupie wiekowej i może dotyczyć nawet 90% populacji! Badania wskazujÄ… także, iż ponad 90% Polaków ma niedobór witaminy D(1) co zwiÄ™ksza ryzyko: czÄ™stych infekcji, chorób serca, nadciÅ›nienia tÄ™tniczego, cukrzycy, osteoporozy, nowotworów zÅ‚oÅ›liwych(2).
1 PÅ‚udowski P. i wsp. Ocena stanu zaopatrzenia w witaminÄ™ D w populacji osób dorosÅ‚ych w Polsce; Standardy Medyczne/Pediatria 2014 T.11 609-617.
2 PÅ‚udowski P. i wsp. Witamina D: Rekomendacje dawkowania w populacji osób zdrowych oraz grupach ryzyka deficytów - wytyczne dla Europy Åšrodkowej 2013 r. Standardy Medyczne 2013: T.10, nr 5, s. 573-578.)
Suplementacja
Do tej pory podawanie preparatów z witaminÄ… D byÅ‚o zalecane tylko maÅ‚ym dzieciom i w różnych jednostkach chorobowych. Poza tym uważano, że okres letni i dieta zapewniajÄ… nam zapasy witaminy D na caÅ‚y rok. Jednak byÅ‚o to myÅ›lenie bÅ‚Ä™dne. Dostrzeżono problem chronicznych niedoborów i obecnie sÄ… już naukowo potwierdzone zalecenia dotyczÄ…ce suplementacji witaminy D praktycznie dla wszystkich i przez caÅ‚y rok.
Polskie zalecenia dotyczÄ…ce profilaktyki niedoborów witaminy D (2009 r.) to od 800 do 1000 jednostek dziennie dla zdrowej osoby dorosÅ‚ej. Jednakże wielu specjalistów uważa tÄ™ porcjÄ™ za zbyt niskÄ…. Wielu badaczy zaleca 1500-2000 jednostek dziennie.
Badanie poziomu witaminy D
Warto zbadać poziom witaminy D we krwi. Wykonać można je w wiÄ™kszoÅ›ci laboratoriów czy przychodni – należy po prostu zlecić badanie krwi na poziom witaminy D (dokÅ‚adnie na wartość stężenia 25-hydroksywitaminy D lub kalcydiolu).
Stężenie 25(OH)D w surowicy nmol/l ng/ml
Niedobór 0-50 0-20
Stężenie lekko poniżej normy 50-75 20-30
Stężenie optymalne 75-125 30-50
Stężenie wysokie 125-250 50-100
Stężenie nadmierne powyżej 250 powyżej 100
Poziom toksyczny powyżej 500 powyżej 200
Na podstawie: Wytyczne suplementacji witaminÄ… D dla Europy Åšrodkowej – rekomendowane dawki witaminy D dla populacji zdrowej oraz dla grup ryzyka deficytu witaminy D (2013).
Skutkami chronicznego niedoboru witaminy D mogą być:
-
krzywica (u dzieci i młodzieży),
-
rozmiękanie kości (osteomalacja),
-
osteoporoza u dorosłych,
-
złamania, skrzywienia i zwyrodnienia układu kostnego, zniekształcenia sylwetki,
-
bóle koÅ›ci i stawów,
-
złe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego,
-
zapalenie spojówek,
-
stany zapalne skóry,
-
osłabienie organizmu i zmniejszenie odporności,
-
ciągłe uczucie zmęczenia,
-
depresja,
-
pogorszenie słuchu,
-
osÅ‚abienie i wypadanie zÄ™bów,
-
zwiÄ™kszenie ryzyka chorób autoimmunologicznych, zwÅ‚aszcza cukrzycy typu I, choroby LeÅ›niowskiego-Crohna, niektórych rodzajów nowotworów.
Osoby z chorobą Parkinsona i stwardnieniem rozsianym mają niższe stężenie witaminy D w surowicy.
Przedawkowanie witaminy D
Przedawkowanie witaminy D nie jest możliwe poprzez zbyt duże wystawienie skóry na promienie sÅ‚oneczne. WitaminÄ™ D przedawkować można jedynie przez nadmierne jej spożycie, np. dÅ‚ugotrwaÅ‚e przekraczanie maksymalnej bezpiecznej iloÅ›ci 100μg dziennie (4000 j.m.). Jednak zdarza siÄ™ to bardzo rzadko, gdyż wymaga to bardzo dużych porcji witaminy D, nawet ok. 1 250μg (50 000 j.m.) dziennie. Jednakże w niektórych chorobach np. gruźlicy czy sarkoidozie, objawy zatrucia mogÄ… spowodować porcje dzienne nawet o wiele mniejsze, np. powyżej 25μg (1000 j.m.) na dobÄ™. Dlatego nie należy spożywać skoncentrowanych postaci witaminy w przypadku takich chorób.
Przy długotrwałym przekraczaniu maksymalnej bezpiecznej ilości witaminy D wystąpić może hiperkalcemia (nadmierny poziom wapnia w surowicy krwi), co może powodować:
-
ciągłe poczucie pragnienia,
-
częste oddawanie moczu,
-
uczucie otępienia, niepokoju,
-
osłabienie i łatwe męczenie się,
-
brak apetytu, wymioty,
-
Å›wiÄ…d skóry,
-
bóle gÅ‚owy,
-
powstawanie kamieni nerkowych lub zwapnień nerek,
-
nadciśnienie.
Jednakże, w niektórych przypadkach zalecane jest okresowe przekraczanie nawet maksymalnej bezpiecznej iloÅ›ci dziennej – decyzjÄ™ takÄ… zawsze podejmuje lekarz.