Chi-Cafe
na zimno i gorÄ…co
​Chi-Cafe zalewamy gorącą, lecz nie wrzącą wodą.
​
Proponowane w przepisach mleka: sojowe, zwykłe, owsiane, migdałowe, orzechowe, można stosować zamiennie.
WystÄ™pujÄ…ca w przepisach SteviaBase to naturalny, sÅ‚odszy od cukru ale bardzo niskokaloryczny sÅ‚odzik. Sprawia on, że pysznoÅ›ci z Chi-Cafe zaspokojÄ… każdego Å‚asucha, ale nie bÄ™dÄ… bardzo tuczÄ…ce. Jeżeli jeszcze nie używasz SteviaBase, możesz zastosować zwykÅ‚y cukier, lecz zwiÄ™kszy to znacznie kaloryczność napojów i deserów.
Jeśli nie masz miksera, możesz mieszać produkty ręczną trzepaczką.
Na gorÄ…co
Chi-Cafe z piankÄ…
-
2 czubate łyżeczki Chi-Cafe
-
1-2 łyżeczki SteviaBase
-
100 ml gorÄ…cej wody
Chi-Cafe wraz ze SteviÄ… Base zalej 100 ml gorÄ…cej wody. PiankÄ™ zrób w oddzielnej miseczce z 50 ml ciepÅ‚ego mleka sojowego.
​
​Chi-Cafe orzechowa rozkosz
-
2 czubate łyżeczki Chi-Cafe
-
1 łyżeczka SteviaBase
-
150 ml napoju (mleczka) z migdaÅ‚ów lub orzechów laskowych
Do miksera wsyp 2 czubate Å‚yżeczki Chi-Cafe i 1 Å‚yżeczkÄ™ SteviaBase a potem zalej 150 ml gorÄ…cego napoju (mleczka) z migdaÅ‚ów lub orzechów laskowych. Smakuje bosko!
Sojowe macchiato
-
200 ml mleka sojowego
-
2 łyżeczki Chi-Cafe
-
100 ml gorÄ…cej wody
-
SteviaBase
Zagrzej i mocno spień 200 ml mleka sojowego. Do wysokiej szklanki wsyp 2 łyżeczki Chi-Cafe i zalej 100 ml gorącej wody. Do smaku możesz dosłodzić łyżeczką SteviaBase. Dodaj piankę, posyp kakao i ciesz się smakiem.
Na zimno
Chi-Cafe mrożona
-
3 łyżeczki Chi-Cafe lub ReiChi Cafe
-
1,5 łyżeczki SteviaBase
-
150 ml zimnej wody
-
kostki lodu
-
bita śmietana
Do szklanki wsyp 3 łyżeczki Chi-Cafe i 1,5 łyżeczki SteviaBase. Zalej 150 ml zimnej wody i dobrze wymieszaj. Dodaj 5 kostek lodu i 3 łyżki bitej śmietany. Podawaj ze słomką.
Chi-Cafe Frappe
-
3 łyżeczki Chi-Cafe lub ReiChi Cafe
-
1,5 łyżeczki SteviaBase
-
130 ml zimnego mleka lub napoju sojowego
-
skruszony lód
Do miksera wsyp 3 łyżeczki Chi-Cafe i 1,5 łyżeczki SteviaBase, dodaj 130 ml zimnego mleka lub napoju sojowego oraz 70g pokruszonego lodu. Dobrze zmiksuj i ciesz się tym orzeźwiającym napojem w gorące dni.
Małe co nieco
Koktajl mocy Cornelia
-
3 łyżeczki Chi-Cafe balance
-
200 ml pełnego mleka lub mleka sojowego
-
1-2 łyżeczki syropu z agawy lub 1 łyżeczka SteviaBase
-
1 banan
Wszystkie skÅ‚adniki zmiksować. W ciÄ…gu minuty otrzymujemy pyszny koktajl! KalorycznoÅ›ciÄ… odpo- wiada on peÅ‚nowartoÅ›ciowemu posiÅ‚kowi, dlatego może on stanowić jeden z posiÅ‚ków, lecz zbyt czÄ™sto nie jest zalecany dla osób z nadwagÄ….
Coś na słodko
Krem Chi-Cafe
Składniki na 4 porcje:
-
500 ml mleka migdałowego (lub zwykłego, sojowego)
-
1 budyń w proszku (najlepiej waniliowy)
-
2 łyżeczki Chi-Cafe
-
2 łyżeczki SteviaBase
-
100 ml śmietany sojowej (lub zwykłej)
-
płatki gorzkiej czekolady do dekoracji
Budyń przygotuj zgodnie z przepisem na jego opakowaniu i w trakcie gotowania dodaj Chi-Cafe i SteviaBase. Odstaw
do ostudzenia, potem dobrze wymieszaj i naÅ‚óż do salaterek. Ubij Å›mietanÄ™, udekoruj niÄ… budyÅ„ i posyp pÅ‚atkami czekolady. Wstaw do lodówki do schÅ‚odzenia.
Owocowe Marzenie Chi-Cafe
Składniki na 4 porcje:
​
-
400 g jogurtu naturalnego lub sojowego
-
50 g SteviaBase
-
3 czubate łyżki Chi-Cafe
-
1 łyżeczka esencji waniliowej
-
200 ml śmietany (może być sojowa)
-
4 sucharki lub herbatniki
-
500 g malin (lub truskawek, jagód, wiÅ›ni – mogÄ… być mrożone)
Jogurt, SteviaBase, esencjÄ™ waniliowÄ… i Chi-Cafe dobrze wymieszaj w mikserze. Ubij Å›mietankÄ™ aż zesztywnieje, odstaw do schÅ‚odzenia. Krem z miksera naÅ‚óż do miseczek i przykryj owocami, udekoruj je poÅ‚owÄ… bitej Å›mietany. Na to pokrusz herbatniki i przykryj resztÄ… Å›mietany. Posyp kakao i podawaj.
Lody Chi-Cafe
-
3 łyżki Chi-Cafe
-
100 ml mleka migdałowego
-
300 ml śmietany (sojowej)
-
3 łyżki SteviaBase
-
1 opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie składniki umieść w mikserze i zmieszaj do konsystencji kremu (przez 1 minutę na niskich obrotach, potem przez 2 minuty na najwyższych).
Jeżeli masz maszynkÄ™ do lodów – powstaÅ‚y krem wlej do niej, kiedy powstanie odpowiednia konsystencja, umieść lody w miseczkach i podawaj. Możesz je też schować w zamrażalniku. Jeżeli nie masz maszynki do lodów, powstaÅ‚y krem ubij nieco odpowiedniÄ… koÅ„cówkÄ… miksera lub trzepaczkÄ….
​
CoÅ› z piekarnika
Babeczki Chi-Cafe
Składniki na 12 sztuk:
-
200 g pełnej mąki pszennej
-
75 g SteviaBase
-
50 g orzechów laskowych
-
3 łyżki Chi-Cafe
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
200 ml napoju sojowego lub mleka pełnego
-
2 łyżki oleju
-
2 łyżki śmietany sojowej
-
ziarna kawy do dekoracji (lub kawa zmielona)
Wszystkie skÅ‚adniki wymieszaj na jednorodnÄ… masÄ™ i wlej do foremek. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 160 °C i piecz przez 25 minut, potem ostudzić. Możesz przykleić lukrem ziarenka kawy lub posypać babeczki kawÄ…. Babeczki Chi-Cafe sÄ… pyszne i soczyste.
Ciasteczka Chi-Cafe
-
2 łyżki Chi-Cafe
-
25 ml wody
-
160 g pełnej mąki pszennej
-
25 g mielonych orzechów laskowych
-
25 g mielonych migdaÅ‚ów
-
35 g SteviaBase
-
szczypta soli
-
100 g masła
-
1 paczka glazury na ciastka (orzech laskowy lub czekolada)
Chi-Cafe rozpuść w wodzie. MÄ…kÄ™, orzechy laskowe, migdaÅ‚y, SteviaBase i sól wymieszaj w misce. MasÅ‚o pokrój w drobnÄ… kostkÄ™. Wszystko wymieszaj i ugnieć na jednolitÄ… masÄ™ (możesz też użyć miksera z hakiem). Uformuj maÅ‚e kulki i uÅ‚óż je na blasze. Piecz je przez 10-15 minut w temperaturze 160 °C. Po schÅ‚odzeniu posmaruj glazurÄ…. Ciasteczka te smakujÄ… wybornie ze Å›wieżo zaparzonÄ… Chi-Cafe!