Nie bój się koronawirusa!
Koronawirus - nie należy się go bać, ale trzeba się zabezpieczyć
Silny układ odpornościowy, witamina D, polifenole i zdrowy rozsądek mogą chronić przed infekcjami dróg oddechowych
Nowy koronawirus SARS-CoV-2 rozprzestrzenia obecnie jako choroba układu oddechowego COVID-19. Wywołuje także wiele obaw wśród ludzi na całym świecie, skupia na sobie uwagę i odwraca uwagę głównych "zabójców" naszych czasów. Pomimo epidemii, do tej pory (pierwszy kwartał 2020 r.) zwykłe palenie tytoniu lub wysokie ciśnienie krwi zabiły około 460 razy więcej ludzi niż koronawirus.
COVID-19 - jakie są objawy?
Wirusy koronowe to bardzo duża rodzina wirusów, które powodują infekcje u wielu gatunków zwierząt i zakażenie dróg oddechowych u ludzi. SARS-CoV-2 nie jest bardziej niebezpieczny dla zdrowych ludzi niż inne wirusy układu oddechowego, ale jest on szczególnie zakaźny i potencjalnie śmiertelny dla osób po 70 roku życia lub osłabionych przez już istniejące choroby. Infekcja koronawirusem jest szczególnie niebezpieczna np.: dla osób starszych i osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę, nałogowych palaczy (TNCPERET, 2020).
Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, choroba COVID-19 zaczyna się od gorączki, po której następuje suchy kaszel. U niektórych pacjentów po kilku dniach występują duszności. W ciężkich przypadkach choroba może prowadzić do ciężkiego zapalenia płuc, niewydolności oddechowej, wstrząsu septycznego i dysfunkcji lub niewydolności wielonarządowej.
Objawy są podzielone na kategorie według następujących kryteriów:
-
pacjenci bez zapalenia płuc lub z łagodnym zapaleniem płuc
-
pacjenci z dusznością, częstością oddechów co najmniej 30 / minutę, nasyceniem tlenem krwi maks. 93%, wskaźnik natlenienia mniejszy niż 300 i / lub naciek płucny większy niż 50% w ciągu 24-48 godzin
-
pacjenci z niewydolnością oddechową, wstrząsem septycznym i / lub zaburzeniami czynności lub niewydolnością wielonarządową
„Burza cytokinowa” jako ważny marker prognostyczny
W ostatnich tygodniach przeprowadzono dużo badań nad wirusem i jego skutkami. W ponad 80% przypadków choroba wykazuje łagodny przebieg.
Pacjenci z ciężkim przebiegiem choroby wykazują nadmierną reakcję układu odpornościowego, tak zwaną „burzę cytokinową”. W surowicy osób ciężko chorych mierzono bardzo wysokie stężenia receptora interleukiny-2 (IL-2R) i interleukiny-6 (IL-6), w przeciwieństwie do osób lekko chorych. Dwie cytokiny w surowicy są zatem ważnymi markerami nasilenia przebiegu choroby (Huaxia, 2020).
Burza cytokinowa jest niebezpieczną nadmierną reakcją układu odpornościowego, która może być poważnym zagrożeniem dla zdrowia lub życia. Tworzą się wysokie stężenia cytokin związanych z zapaleniem, które z kolei stymulują komórki odpornościowe do wytwarzania dalszych cytokin. Taka nadmierna i "samonakręcająca" się reakcja układu odpornościowego nie przynosi pozytywnego efektu walki z zakażeniem, lecz uderza w organizm. To powoduje bardzo niebezpieczny stan.
Dlatego ważnym jest aby dostarczać organizmowi substancji, które mają działanie jednocześnie wzmacniające układ odpornościowy i zapobiegające nadmiernej reakcji zapalnej (burzy cytokinowej).
A teraz najważniejsze pytanie: co możesz zrobić, aby chronić się przed wirusem w najlepszy możliwy sposób oraz złagodzić przebieg choroby?
Po pierwsze: w większości przypadków choroba wywoływana przez wirusa ma łagodny przebieg. Ogólnie rzecz biorąc, śmiertelność nie jest wyższa niż grypy.
Brak słońca osłabia układ odpornościowy - potrzebujemy witaminy D, witaminy słońca.
Grypa uderza najsilniej w miesiące po przesileniu zimowym. Powód: wielomiesięczny brak kontaktu ze słońcem powoduje u wielu osób niski poziom witaminy D we krwi. Witamina D ma bardzo istotny wpływ na prawidłową pracę układu odpornościowego i ma działanie przeciwzapalne. Często zwana jest „witaminą - antybiotykiem” (Helfrich i in., 2007; Raloff, 2006; Zasloff, 2006):
W trzyletnim badaniu klinicznym stwierdzono, że przyjmowanie witaminy D drastycznie zmniejszyło częstość występowania chorób, a nawet zniosło powstawanie infekcji w sezonie, tj. infekcje rzadko występowały zimą i latem (Aloia i in., 2007). Witamina D zmniejsza także ryzyko wtórnej infekcji bakteryjnej. Jest to szczególnie ważne, ponieważ bakteryjne zapalenie płuc często prowadzi do poważnych powikłań i jest odpowiedzialne za większość zgonów związanych z infekcjami grypy.
Ze względu na swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, immunoregulacyjne i przeciwzapalne, witamina D zmniejsza również ryzyko ostrych chorób układu oddechowego. Należą do nich np. ostre zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, a także COVID-19. Jedno z badań wykazało, że przyjmowanie witaminy D zmniejsza ryzyko ostrych infekcji dróg oddechowych średnio o 12%. U osób z niskim poziomem witaminy D podawanie jej zmniejszyło takie ryzyko nawet o 70% (Martineau i in., 2017). Badania na komórkach wykazały również, że witamina D działa przeciwzapalnie, między innymi zmniejsza wydzielanie cytokiny IL-6 (Calton i in., 2015).
WHO zaleca stosowanie witaminy D do zapobiegania infekcjom układu oddechowego. Suplementacja witaminy D zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji dróg oddechowych u dorosłych i dzieci w wieku poniżej 16 lat. Regularne, codzienne spożywanie witaminy D przynosi lepsze efekty niż "dawki uderzeniowe" (Aponte i Palacios, 2017; Bergman i in., 2013).
Wirus SARS-CoV-2 dostaje się do komórek ludzkich poprzez dokowanie receptora komórkowego ACE2 (enzym konwertujący angiotensynę 2). Wirusy z pandemii SARS sprzed lat również wykorzystywały tę samą ścieżkę (Zhou i in., 2020). Witamina D jest ściśle związana z układem renina-angiotensyna. Długotrwały niedobór witaminy D może powodować nadmierną aktywację tego układu (Li, 2011).
Dlatego upewnij się, że masz wystarczający poziom witaminy D. Badania ludzi z Afryki Wschodniej, których skóra jest wystawiona na słońce przez cały rok (Luxwolda i in., 2012; Luxwolda i in., 2013) potwierdzają zalecenia ekspertów: optymalnym poziomem witaminy D we krwi jest 40–60 ng / ml (100–150 nmol / l). Wartości między 20–30 ng / ml wskazują na umiarkowany niedobór, a wyraźny niedobór występuje przy wartościach poniżej 20 ng / ml (50 nmol / l). W naszym klimacie, w okresie jesienno-ziomowo-wiosennym powinno się przyjmować ok. 2000 j.m. (IU) dziennie (osoby dorosłe).
Zimne, mgliste powietrze jako główny "przekaźnik" wirusa
Uderzające jest to, że występowanie zachorowań na COVID-19 są bardzo różne w zależności od regionu. Szczególnie duża liczba zgonów była w Wuhan. W zimnych porach roku w rejonie tego miasta występuje mgła. Powstaje ona nad rzeką Jangcy. W okresie rozprzestrzeniania się wirusa, obszar ten był również pokryty grubą warstwą smogu, typową dla tej pory roku. Mgła w połączeniu ze smogiem bardzo sprzyjała rozprzestrzenianiu się i ciężkiemu przebiegowi choroby. Wirus bardzo łatwo przenosił się na cząsteczkach smogu i docierał wprost do płuc (Anbound, 2020). Połączenie zimnej mgły, zanieczyszczonego powietrza i wirusa w wielu przypadkach powodowało zapalenie płuc, często wywołujące reakcję burzy cytokinowej. W rejonach o suchym i czystym powietrzu wirus powodował infekcje o łagodnym lub praktycznie niezauważalnym przebiegu.
Pogoda w Lombardii na północy Włoszech jest równie niekorzystna ze względu na występującą tam równinę i dużą ilość jezior (np. Garda) uwalniających wilgoć do powietrza. Dodatkowo, do rozprzestrzeniania się wirusa bardzo przyczynił się... karnawał. We Włoszech wirus zabija głównie starsze osoby już chorujące lub dużo palące.
Dlatego jednym z ważnych działań profilaktycznych jest unikanie skupisk ludzkich, szczególnie w dni z wilgotnym, mglistym oraz zanieczyszczonym powietrzem. Dotyczy to także źle wentylowanych pomieszczeń z dużą ilością ludzi. Oba takie środowiska są idealne do rozprzestrzeniania się infekcji. Jedna osoba jest w stanie rozprzestrzenić zakażenie w takim środowisku.
Polifenole mają działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe
Typowym miejscem wnikania do organizmu wirusów z powietrza są komórki błony śluzowej jamy ustnej i nosa. Obniżenie ich temperatury, w wyniku wdychania zimnego powietrza, sprawia, że błony śluzowe stają się wrażliwe i to jest główną przyczyną infekcji wirusowych. Wirusy namnażają się z dużą prędkością, a konsekwencje stają się widoczne w ciągu kilku dni jako infekcja grypowa, prawdziwa grypa lub COVID-19. Pierwszą linią obrony jest limfatyczny pierścień gardła („migdałki”). Ważne jest by była ona silna.
Wzmocnieniu błony śluzowej gardła służą np. polifenole. Mają one działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także przeciwutleniające. Polifenole są specjalnymi substancjami roślinnymi, które można znaleźć m.in. w owocach granatu, bzu czarnego, róży skalnej lub róży górskiej. Polifenole z granatu mają szeroką aktywność przeciwko patogenom. Zabijają wirusy grypy, hamują ich namnażanie, a nawet wspierają działanie leków przeciw grypie, takich jak Tamiflu® (Haidari i in., 2009). Naturalnie hamują również stany zapalne, a tym samym przeciwdziałają burzy cytokinowej (Sohrab i in., 2014). Bez czarny może skrócić czas trwania choroby u pacjentów z grypą i znacznie złagodzić objawy (Zakay-Rones i in., 1995; Zakay-Rones i in., 2004). Polifenole z czystka są korzystne w zmniejszaniu objawów przeziębienia (Kalus i in., 2009).
Inne rośliny skuteczne wspomagające organizm to jeżówka, czosnek i imbir. Propolis również jest bogaty w polifenole i inne środki antyseptyczne. Świeży imbir chroni nabłonek dróg oddechowych przed osiadaniem, namnażaniem się i przenikaniem wirusów (Chang i in., 2013). Świeżo parzona herbata imbirowa dodatkowo nawilża błony śluzowe. Echinacea jest szeroko stosowana do zapobiegania i leczenia wirusowych infekcji dróg oddechowych. Roślina zwalcza również wtórne infekcje bakteryjne i hamuje nadmierną produkcję cytokin (Vimalanathan i in., 2017). Róża ma korzystny wpływ na układ odpornościowy (Patel, 2012). Czosnek reguluje uwalnianie cytokin i stymuluje układ odpornościowy poprzez makrofagi, limfocyty i komórki NK (Arreola i in., 2015).
Witaminy i minerały wspierają układ odpornościowy w trudnych czasach
Oprócz witaminy D, witamina C ma również pozytywny wpływ na produkcję cytokin i tłumi burzę cytokinową. Brak witaminy C zwiększa podatność infekcje. Jednocześnie infekcje "zużywają" dużo witaminy C, co sprawia, że uzupełnianie jej poziomu jest bardzo ważne, szczególnie w okresach wysokiej zachorowalności (Carr i Magini, 2017).
Dwa pierwiastki śladowe, cynk i selen, mają również duże znaczenie dla układu odpornościowego. Cynk nie tłumi nadmiernych reakcji układu odpornościowego (burzy cytokinowej), ale poprawia jego reakcję na przeziębienia i choroby zakaźne, zwłaszcza u dzieci (Brown i in., 2009, Ho i in., 2001; Kahmann i in., 2008). Ale należy unikać przedawkowania. W przypadku niedoboru selenu podatność na infekcje jest wyższa, a przebieg choroby poważniejszy (Arthur i in., 2003; Nelson i in., 2001).
Witamina E - najlepiej w postaci naturalnych tokoferoli - nie ma działania przeciwwirusowego, ale może chronić przed wtórnymi uszkodzeniami. Infekcje wirusowe wywołują stan zapalny, a tym samym silny stres oksydacyjny. Wolne rodniki atakują nienasycone kwasy tłuszczowe w błonach komórkowych. Rozpuszczalna w tłuszczach witamina E wychwytuje rodniki, a przez to działa ochronnie na ważne narządy, takie jak płuca i wątroba (Mileva i Galabov, 2018).
Dalsze środki
Dwa bardzo przydatne środki w czasach SARS-CoV-2 i COVID-19 to regularne i dokładne mycie rąk i unikanie dużych tłumów. Ponadto możesz wesprzeć swój układ odpornościowy poprzez zdrową dietę z dużą ilością owoców i warzyw, regularne ćwiczenia i - tak często zaniedbywany - dobry sen. Wypoczynek nocny jest prawdopodobnie najważniejszą podstawą silnego układu odpornościowego. Melatonina, hormon snu, odgrywa tutaj bezpośrednią rolę, ale przede wszystkim obniża poziom kortyzolu - hormonu stresu, który obniża skuteczność układu odpornościowego.
Najważniejsze: nie panikuj, ale rozważne działanie!
Zachorowanie na przeziębienie, infekcję grypową lub prawdziwą grypę jest nadal bardziej realnym zagrożeniem niż COVID-19. Może skonfrontujmy rosnącą panikę z faktami tak, aby zobaczyć sprawę w odpowiedniej perspektywie:
Do tej pory (od 16 marca 2020 r.) Około 180 000 osób na całym świecie zachorowało na COVID-19, a 7 000 zmarło z tego powodu. Biorąc pod uwagę obecne drakońskie środki i bardzo skuteczne powstrzymywanie rozwoju epidemii w Chinach, w pierwszym kwartale na całym świecie można spodziewać się około 10 000 zgonów. To, jak potoczą się rzeczy po tej pierwszej gwałtownej fali infekcji, zależy w dużej mierze od środków podjętych w danym kraju, ale Chiny i Korea Południowa wykazały, że można bardzo skutecznie powstrzymać epidemię. W poniższej tabeli (Tab. 1) pokazano, o ile wyższy jest wskaźnik umieralności z powodu zdarzeń lub chorób innych niż koronawirus.
Ponieważ mamy dopiero trzeci miesiąc epidemii, roczne wskaźniki zgonów z powodu innych chorób podzieliliśmy przez cztery (tak aby wyszła liczba zgonów w kwartale). Nawet jeśli na całym świecie COVID-19 uśmierci więcej niż 10 000 osób, tabela wyraźnie pokazuje, kim są prawdziwi „zabójcy”.
Ponadto można by zapytać, czy osoba, która już od jakiegoś czasu miała różne choroby przewlekłe wynikające np. z palenia tytoniu i niezdrowy tryb życia, faktycznie umiera z powodu COVID-19 czy też przyczyną są już istniejące choroby, a nowy wirus jest tylko kroplą przelewającą czarę. Obecna pandemia pokazuje jak ważny jest zdrowy styl życia i codzienne dbanie o odporność.
Tab. 1: Porównanie prognozowanej śmiertelności COVID-19 z innymi powszechnymi przyczynami śmierci
Ryc. 1: Liczba zgonów w pierwszym kwartale 2020 r. spowodowana paleniem, wysokim ciśnieniem krwi, zakażeniami dolnych dróg oddechowych (z wyjątkiem COVID-19) w porównaniu z COVID-19 (źródła: WHO; Collaborators GBDRF, 2018; https://www.worldometers.info/koronawirus/)
Dziwnym jest, że przez dziesięciolecia dyskutowano np. o zakazie reklamowania papierosów, które są wielokrotnie bardziej zabójcze, a w przypadku wystąpienia tak mało zabójczego ale spektakularnego w mediach wirusa z dnia na dzień wprowadza się tak drastyczne ograniczenie praw obywatelskich. Poniekąd mają one sens, przy braku dyscypliny społecznej i odpowiedzialności u wielu osób. Jednakże, traktowanie na tym samym poziomie różnych innych naprawdę masowych "zabójców" i w miarę nieszkodliwego wirusa pokazuje stosowanie jakichś podwójnych standardów, które nie mają nic wspólnego z nauką i zdrowym rozsądkiem.
Podobnie ma się rzecz np. z brakiem ostrzeżeń na produktach mięsnych, choć udowodniono naukowo, że są rakotwórcze i szkodliwe w tym samym stopniu co dym papierosowy.
Jak niebezpieczny jest COVID-19?
Porównanie umieralności z powodu COVID-19 w poszczególnych krajach (Tab. 2) wyraźnie pokazuje, że Niemcy mają wyjątkowo niski wskaźnik umieralności w porównaniu z krajami silnie dotkniętymi Chinami i Włochami:
Tab. 2: Odsetek zgonów związanych z COVID-19 w zdiagnozowanych przypadkach COVID-19
Można założyć, że istnieje znacznie więcej łagodnych zakażeń COVID-19 niż oficjalnie zdiagnozowano. Szacuje się, że tylko około 5% wszystkich przypadków w Chinach zostało zdiagnozowanych i zarejestrowanych (Read i in., 2020). Innymi słowy, faktyczny wskaźnik infekcji może być 10 do 20 razy wyższy. To dawałoby jeszcze niższy wskaźnik śmiertelności, dużo mniejszy niż w przypadku wirusa grypy. Inne infekcje dolnych dróg oddechowych zabiły w tym roku około 75 razy więcej ludzi niż COVID-19 (od 18 marca) - ale media o tym milczą i nikt nie panikuje z tego powodu.
Przedstawiamy te wszystkie wyliczenia oraz porady, jak o siebie zadbać, by m.in. przeciwdziałać przesadnym obawom, lękom czy panice, która może być wywoływana przez codzienne bombardowanie informacjami o rzekomo strasznym wirusie.
Jeśli życie daje ci cytrynę, zrób z niej lemoniadę!
Każde utracone życie ludzkie to tragedia. Ale każdy kryzys, w tym obecny, oferuje dużo czasu na zastanowienie się nad poważnymi zmianami. Oto kilka tylko przykładów, jak na poważnie zadbać o zdrowie:
- Jeśli tylko 100 milionów z 1,1 miliarda palaczy rzuci palenie, nie tylko ekstremalnie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu COVID-19. Nawet bez choroby wirusowej samo rzucenie palenia ratuje 800 000 istnień ludzkich - i to każdego roku!
- Jeśli osoby w wieku powyżej 40 lat będą regularnie mierzyć ciśnienie krwi, poważnie podejdą do nadciśnienia i zmienią dietę na niskosolną, bogatą w potas i pokarmy roślinne, może to uratować setki tysięcy osób.
- Jeśli uda nam się osiągnąć cele klimatyczne, nasze dzieci będą miały również szansę na zdrowe życie na tej planecie.
Różne epidemie, których doświadczamy cyklicznie (choroba szalonych krów, świńska grypa, ptasia grypa, a teraz COVID-19), a które są spowodowane spożywaniem mięsa zwierząt, powinno też dać do myślenia o diecie, która powinna być promowana wśród ludzi. Czy ktoś kiedykolwiek słyszał o wirusie brokułów albo grypie jabłkowej? Nadal jednak państwa dopłacają do wytwarzania produktów mięsnych, które, zgodnie z kryteriami WHO, są rakotwórcze. Obecne "szaleństwo" związane z COVID-19 powinno nam pokazać rzeczy z właściwej perspektywy. Rządy powinny skupić się na prawdziwych, chronicznych problemach zdrowotnych, które kosztują społeczeństwo miliardy i uśmiercają setki tysięcy osób.
Trochę praktycznych porad
Nie wiemy ile czasu jeszcze przyjdzie nam spędzić z koronawirusem wokół nas, ale wiemy jakie kroki należy podjąć aby go nie rozprzestrzeniać i przygotować organizm na ewentualny atak.
Jeżeli musisz już gdzieś wyjść - zachowuj odległość od innych osób, najlepiej min. 2-3 metry.
W miejscach publicznych czy w pracy, w których przebywasz z innymi osobami, noś maseczkę.
Dotykając różnych przedmiotów w pracy, na ulicy czy klatkach schodowych, rób to w rękawiczkach lub dezynfekuj po tym ręce. Unikaj bezpośredniego dotykania gołą ręką poręczy, guzików w windzie, klamek, uchwytów drzwi, itp.
Często myj ręce. Nie przesadzaj z dezynfekowaniem ich, bo po pewnym czasie może to osłabić miejscowo działanie układu odpornościowego.
Dobrze myj produkty spożywcze.
Wysypiaj się i relaksuj - wypoczęty organizm to jeden z filarów układu odpornościowego. Zamiast denerwować się lub słuchać w mediach o "kolejnych ofiarach", zajmij się swoim hobby, przeczytaj ciekawą książkę, posłuchaj muzyki, medytuj.
Nawadniaj organizm - wypijaj dziennie ok. 1,5 - 2 litry wody lub łagodnych herbat. Nie pij napojów gorących ani zimnych, aby nie wystawiać błony śluzowej gardła na dodatkowy "stres".
Na wszelki wypadek miej pod ręką leki przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Ale stosuj je tylko powyżej temperatury 38,6 C tak, aby dać organizmowi powalczenia z infekcją (wyjątkiem są osoby z historią drgawek gorączkowych lub osoby z anergią, czyli takie, które "nigdy nie mają gorączki).
Zadbaj o właściwą dietę bogatą w warzywa i owoce (witaminy i minerały oraz substancje enzymatyczne).
Suplementuj dietę składnikami dla odporności: witaminą D, C i B12, żelazem, cynkiem, selenem.
Spożywaj produkty, które zawierają składniki hamujące procesy zapalne, takie jak: polifenole z granatu, polifenole z czarnego bzu, kwercetyna, papaina.
Wzmocnij swoją florę jelitową, która jest jednym z filarów odporności: spożywaj bakterie probiotyczne zawarte w kiszonej kapuście lub ogórkach albo w produktach probiotycznych. Raczej unikaj jogurtów, gdyż przy ich nadmiernym spożyciu w okresie chłodów można łatwo wywołać problemy z gardłem.
Jeśli palisz - masz teraz bardzo dobry czas na przemyślenie tego szkodliwego nawyku i pozbycie się go. Palacze mają znacznie mniejsze szanse na łagodne przejście infekcji koronawirusem (jak i innej infekcji płuc).
Jeżeli nie możesz żyć bez kawy, która bardzo odwadnia organizm i wypłukuje minerały, postaraj się ograniczyć jej spożycie. Albo zastąp ją zdrowszymi jak np. kawy Chi-Cafe.
Dbaj o codzienną porcję ruchu dostosowaną do swoich możliwości. Wysiłek fizyczny doskonale wpływa na cały organizm i na układ odpornościowy.
Dobrze się wysypiaj - nie zarywaj nocy siedząc przed telewizorem, komputerem czy smartfonem. Zasypiaj przed godziną 22. i śpij przynajmniej 8 godzin. Przy problemach z zasypianiem wspomóż się melatoniną.
Jeżeli cierpisz na choroby przewlekłe (nadciśnienie, cukrzyca, inne) zadbaj aby były one wyregulowane lekami i twój organizm był jak najstabilniejszy i silny.
Jeżeli cierpisz na stany nerwowe, lękowe, depresyjne lub łatwo popadasz w panikę, albo w pewnym momencie ta sytuacja cię przerośnie, zadbaj o to by mieć kontakt z właściwymi osobami, które mogą ci pomóc w trudnych chwilach - rodziną, przyjaciółmi, psychologiem, terapeutą. Na szczęście dzisiejsza technologia pozwala się z nimi widzieć bez wychodzenia z domu. (Osoby podlegające leczeniu powinny przyjmować swoje leki.)
Wykonuj ćwiczenia oddechowe. Dotyczy to szczególnie osób starszych i z osłabionymi płucami. Wiele porad jak to robić znajdziesz w internecie lub w tej broszurce.
Życzymy dużo zdrowia i siły odporności fizycznej i psychicznej!
Artykuł zaktualizowano 20 marca 2020 r.
Polecamy także zapoznanie się z książką
Koronawirus - poradnik samopomocy
(link poniżej)
Produkty Dr. Jacob's dla odporności
Literatura:
-
Aloia J, Li-Ng M. (2007): Re: epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol Infect; 135(7): 1095-1096.
-
Anbound (2020): ‘Polluted Air’ Could Be An Important Cause Of Wuhan Pneumonia – OpEd. URL: https://www.eurasiareview.com/01022020-polluted-air-could-be-an-important-cause-of-wuhan-pneumonia-oped/ (02.03.2020)
-
Aponte R, Palacios C (2017): Vitamin D for prevention of respiratory tract infections. URL: https://www.who.int/elena/titles/commentary/vitamind_pneumonia_children/en/ (02.03.2020)
-
Arreola R, Quintero-Fabián S, López-Roa RI, Flores-Gutiérrez EO, Reyes-Grajeda JP, Carrera-Quintanar L, Ortuño-Sahagún D (2015): Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds. J Immunol Res; 2015: 401630.
-
Arthur JR, McKenzie RC, Beckett GJ (2003): Selenium in the immune system. J Nutr; 133(5 Suppl 1): 1457S-1459S.
-
Bergman P, Lindh AU, Björkhem-Bergman L, Lindh JD (2013): Vitamin D and Respiratory Tract Infections: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. PLoS One; 8(6): e65835.
-
Brown KH, Peerson JM, Baker SK, Hess SY (2009): Preventive zinc supplementation among infants, preschoolers, and older prepubertal children. Food Nutr Bull; 30(1 Suppl): S12-40.
-
Calton EK, Keane KN, Newsholme P, Soares MJ (2015): The Impact of Vitamin D Levels on Inflammatory Status: A Systematic Review of Immune Cell Studies. PLoS One; 10(11): e0141770.
-
Carr AC, Maggini S (2017): Vitamin C and Immune Function. Nutrients; 9(11). pii: E1211.
-
Chang JS, Wang KC, Yeh CF, Shieh DE, Chiang LC (2013): Fresh ginger (Zingiber officinale) has anti-viral activity against human respiratory syncytial virus in human respiratory tract cell lines. J Ethnopharmacol; 145(1): 146-151.
-
Collaborators GBDRF (2018): Global, regional, and national comparative risk assessment of 84 behavioural, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks for 195 countries and territories, 1990-2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet; 392(10159): 1923-1994.
-
Haidari M, Ali M, Ward Casscells S 3rd, Madjid M (2009): Pomegranate (Punica granatum) purified polyphenol extract inhibits influenza virus and has a synergistic effect with oseltamivir. Phytomedicine; 16(12): 1127-1136.
-
Helfrich YR, Kang S, Elalieh HZ, Steinmeyer A, Zügel U, Bikle DD,Modlin RL, Gallo RL. (2007): Injury Enhances TLR2 Function and Antimicrobial Peptide Expression Through a Vitamin D Dependent Mechanism. J Clin Invest; 117: 803-811.
-
Ho E, Quan N, Tsai YH, Lai W, Bray TM (2001): Dietary zinc supplementation inhibits NFkappaB activation and protects against chemically induced diabetes in CD1 mice. Exp Biol Med (Maywood); 226(2): 103-111.
-
Huaxia (2020): Increase of two serum cytokines may predict severity of COVID-19. URL: http://www.xinhuanet.com/english/2020-02/18/c_138795808.htm (02.03.2020)
-
Kahmann L, Uciechowski P, Warmuth S, Plümäkers B, Gressner AM, Malavolta M, Mocchegiani E, Rink L (2008): Zinc supplementation in the elderly reduces spontaneous inflammatory cytokine release and restores T cell functions. Rejuvenation Res; 11(1): 227-237.
-
Kalus U, Grigorov A, Kadecki O, Jansen JP, Kiesewetter H, Radtke H (2009): Cistus incanus (CYSTUS052) for treating patients with infection of the upper respiratory tract. A prospective, randomised, placebo-controlled clinical study. Antiviral Res; 84(3): 267-271.
-
Li YC (2011): Vitamin D and the Renin-Angiotensin System. In: Vitamin D (Third Edition). Academic Press. Chapter 40 , 707-723.
-
Luxwolda MF, Kuipers RS, Kema IP, Dijck-Brouwer DA, Muskiet FA (2012): Traditionally living populations in East Africa have a mean serum 25-hydroxyvitamin D concentration of 115 nmol/l. Br J Nutr; 108(9): 1557-1561.
-
Luxwolda MF, Kuipers RS, Kema IP, van der Veer E, Dijck-Brouwer DA, Muskiet FA (2013): Vitamin D status indicators in indigenous populations in East Africa. Eur J Nutr; 52(3): 1115-1125.
-
Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, Greenberg L, Aloia JF, Bergman P, Dubnov-Raz G, Esposito S, Ganmaa D, Ginde AA, Goodall EC, Grant CC, Griffiths C, Janssens W, Laaksi I, Manaseki-Holland S, Mauger D, Murdoch DR, Neale R, Rees JR, Simpson S Jr, Stelmach I, Kumar GT, Urashima M, Camargo CA Jr (2017): Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ; 356: i6583.
-
Mileva M, Galabov AS (2018). Vitamin E and Influenza Virus Infection, Vitamin E in Health and Disease, Morales-Gonzalez JA, IntechOpen, DOI: 10.5772/intechopen.80954. URL: https://www.intechopen.com/books/vitamin-e-in-health-and-disease/vitamin-e-and-influenza-virus-infection
-
Nelson HK, Shi Q, Van Dael P, Schiffrin EJ, Blum S, Barclay D, Levander OA, Beck MA (2001): Host nutritional selenium status as a driving force for influenza virus mutations. FASEB J; 15(10): 1846-1848.
-
Patel S (2012): Rose hips as complementary and alternative medicine: Overview of the present status and prospects. Mediterr J Nutr Metab; DOI 10.1007/s12349-012-0118-7.
-
Raloff J (2006): The Antibiotic Vitamin. Science News; 170: 312-317.
-
Randerath O, Pottkämper M, Beuth J, Pulverer G (1997): Immunmodulation mit Herba-abrotani-Tee und Propionibacterium avidum KP-40 bei professionellen Eishockeyspielern. Biol Med; 26: 105–109.
-
Read JM, Bridgen JRE, Cummings DAT, Ho A, Jewell CP (2020): Novel coronavirus 2019-nCoV: early estimation of epidemiological parameters and epidemic predictions. Version 2. medRxiv; doi https://doi.org/10.1101/2020.01.23.20018549
-
Roser M, Ritchie H, Ortiz-Ospina E (2020): Coronavirus Disease (COVID-19) – Statistics and Research. Published online at OurWorldInData.org. Retrieved from: ‚https://ourworldindata.org/coronavirus‘ [Online Resource]
-
Sohrab G, Nasrollahzadeh J, Zand H, Amiri Z, Tohidi M, Kimiagar M (2014): Effects of pomegranate juice consumption on inflammatory markers in patients with type 2 diabetes: A randomized, placebo-controlled trial. J Res Med Sci; 19(3): 215-220.
-
TNCPERET (The Novel Coronavirus Pneumonia Emergency Response Epidemiology Team (2020): Vital Surveillances: The Epidemiological Characteristics of an Outbreak of 2019 Novel Coronavirus Diseases (COVID-19) — China, 2020. CCDC Weekly; 2(8): 113-122.
-
Vimalanathan S, Schoop R, Suter A, Hudson J (2017): Prevention of influenza virus induced bacterial superinfection by standardized Echinacea purpurea, via regulation of surface receptor expression in human bronchial epithelial cells. Virus Res; 233: 51-59.
-
Worldometer (2020): COVID-19 Coronavirus Outbreak. URL: https://www.worldometers.info/coronavirus/
-
Zakay-Rones Z, Thom E, Wollan T, Wadstein J (2004): Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. J Int Med Res; 32(2): 132-140.
-
Zakay-Rones Z, Varsano N, Zlotnik M, Manor O, Regev L, Schlesinger M, Mumcuoglu M (1995): Inhibition of several strains of influenza virus in vitro and reduction of symptoms by an elderberry extract (Sambucus nigra L.) during an outbreak of influenza B Panama. J Altern Complement Med; 1(4): 361-369.
-
Zasloff M (2006): Inducing endogenous antimicrobial peptides to battle infections. Proc Natl Acad Sci USA; 103: 8913-8914.
-
Zhou P, Yang XL, Wang XG, Hu B, Zhang L, Zhang W, Si HR, Zhu Y, Li B, Huang CL, Chen HD, Chen J, Luo Y, Guo H, Jiang RD, Liu MQ, Chen Y, Shen XR, Wang X, Zheng XS, Zhao K, Chen QJ, Deng F, Liu LL, Yan B, Zhan FX, Wang YY, Xiao GF, Shi ZL (2020): A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin. Nature; doi: 10.1038/s41586-020-2012-7. [Epub ahead of print].