Na co zwracać uwagę kupując produkty z granatu?
Produkty z granatu na co zwracać uwagę przy zakupach?
Owoc granatu i różne produkty z niego są coraz popularniejsze w Polsce. Jeszcze kilka lat temu trudno było znaleźć zwykły sok z granatu. Dziś jest on w większości sklepów. Jednakże jakość i bioaktywność produktów z owoców granatu dostępnych na rynku jest bardzo różna – od produktów wysoce aktywnych po prawie bezużyteczne.
Słodki sok z granatu
Przy uzupełnianiu diety w ważne dla zdrowia polifenole bardzo istotne jest, by stosować pełnowartościowy sok lub preparat z granatu. Niestety duża część z dostępnych na rynku soków z grantu jest podrabiana. Większość europejskich konsumentów nie zna smaku oryginalnego soku z granatu. Dlatego, aby obniżyć koszty produkcji – granat jest drogim owocem – większość producentów do swoich rzekomo 100% soków z granatu dodaje cukier, barwniki i inne soki owocowe.
Tanie soki z egzotycznego i drogiego granatu często mają swojski smak soku z czerwonej porzeczki czy wiśni, kilkukrotnie tańszych.
Zabiegi te mają także na celu zmianę cierpkiego smaku granatu na słodki. A to właśnie cierpkość granatu świadczy o dużej zawartości dobroczynnych dla zdrowia silnych antyutleniaczy – polifenoli.
Różne zabiegi, które mają na celu zmianę smaku soku z granatu na słodki, wyjaławiają go z polifenoli, przez co nie ma on już praktycznie większej wartości dla zdrowia.
Użycie wysokiej temperatury
Substancje aktywne soku z granatu są wrażliwe na wysokie temperatury. Jeżeli są one użyte w procesie produkcji soku (pasteryzacja) lub proszku z ekstraktu z granatu, zniszczeniu lub zmianom ulegają zarówno polifenole jak antocyjany. Pełnowartościowy proszek z soku z granatu powinien być wytwarzany metodą wysuszania przez zamrażanie.
Sprawdź zawartość polifenoli
Badania pełnowartościowych soków z granatu przeprowadzone przez dr Fischer Zorn i dr Ara (opublikowanych na łamach „Flussiges Obst”) wykazały, że zawartość substancji
czynnych (polifenoli) wynosi:
- w sokach niezagęszczanych średnio 1409 mg/l*,
- w koncentratach średnio 22 288 mg/l*.
Dla porównania produkt GranaFerment Dr. Jacob’s, stworzony z użyciem metody fermentacji:
- GranaFerment - 30 000 mg/l*
* mierzone metodą Folin-Clocalteu jako równoważnik katechinowy.
Polifenole innego pochodzenia
W wielu ekstraktach z granatów, które są standaryzowane na 40% kwasu elagowego, dodany jest kwas elagowy nie z owocu granatu lecz z innych roślin (Lansky, 2006). Są one przez to mniej skuteczne, gdyż liczne badania ukazują, ze naturalne współdziałanie całej różnorodności polifenoli z granatu decyduje o ich szczególnym działaniu.
Soki owocowe udające suplementy diety
Niektórzy producenci soku z granatu, lub ich polscy dystrybutorzy, wprowadzają na rynek zwykłe soki, które imitują suplementy diety. Na etykiecie lub opakowaniu takich soków zamieszczają treści typowe dla suplementów diety. W ten sposób próbują wprowadzić klientów w błąd i sprzedać zwykły produkt spożywczy jako suplement diety.
Ktoś próbuje nas wprowadzić w błąd, jeżeli na etykiecie lub opakowaniu pod nazwą produktu nie ma napisu „suplement diety”, a za to są poniższe adnotacje:
- informacja o sposobie dawkowania, np.: 25 ml dziennie,
- informacje o zakazie przekraczania dawki zalecanej do spożycia w ciągu dnia,
- zwrot: nie może być stosowany jako zamiennik (substytut) zróżnicowanej diety.
Mylne informacje na naklejkach
Niektórzy producenci preparatów z granatu w kapsułkach zalecają zbyt niskie dawki dzienne polifenoli. Dzięki temu ich produkt wydaje się wystarczać na dłużej. Zalecana dawka dzienna polifenoli z granatu to 500 mg.
Przyswajalność
Badania potwierdzają, że sok z granatu nie działa równie korzystnie u wszystkich. Jest to zależne od zdolność trawiennych i przyswajania polifenoli, co zaś jest zależne od stanu flory jelitowej (Cerda et al., 2005). Bakterie jelitowe przekształcają polifenole w substancje łatwe do wchłonięcia. W badaniach przeprowadzonych w USA na pacjentach z rakiem prostaty poprawa wystąpiła u ok. 80% badanych przyjmujących sok z granatów. Pozostali mieli osłabione wchłanianie i nie skorzystali z dobroczynnych polifenoli.
Jednakże rozwiązaniem dla tego problemu okazała się metoda lekkiej fermentacji soku z granatu za pomocą bakterii probiotycznych opatentowana przez dr n. med. L.M. Jacoba. Metoda ta sprawia, że to bakterie wykonują pracę za nasz układ trawienia i wyzwalają oraz aktywizują łatwoprzyswajalne substancje czynne z soku z granatu.
Wybierając preparaty z granatu należy szukać tych, do których produkcji zastosowana została właśnie ta metoda żywej fermentacji. Dodatkową zaletą tej metody jest to, że bakterie eliminują z soku cukry, co czyni te tak przygotowane preparaty bezpieczniejszymi dla cukrzyków.
Produkty z granatów zawierające odpowiednią ilość polifenoli są wartościowym uzupełnieniem codziennej diety i mogą bardzo przyczynić się do utrzymania zdrowia.
Zalecana dawka dzienna polifenoli z granatu to ok. 500 mg.
Preparaty zawierające polifenole z granatu najlepiej spożywać między posiłkami lub min.15 min przed posiłkiem.
Osoby z nadwrażliwym żołądkiem mogą przyjmować je z posiłkiem, lecz nie należy ich
łączyć z produktami mlecznymi, wysokobiałkowymi i tłuszczami zwierzęcymi.
Przed zakupem sprawdź:
- skład produktu – % zawartości soku / koncentratu z granatu
i ilość składników dodatkowych,
- zawartość polifenoli – dobry produkt z granatu ma ich więcej niż:
płyn 250 mg w 10 ml, kapsułki więcej niż 400 mg w kapsułce.
Po zakupie produktu w płynie sprawdź czy jest on przynajmniej lekko cierpki. Polifenole nadają produktowi z granatów cierpki smak i powodują, że język i usta na chwilę stają się szorstkie.