Lactacholin
suplement diety
zawartość netto: 100 ml
na min. 30 porcji
cholina, prawoskrętny L(+)-kwas mlekowy (40%),
wszystkie witaminy z grupy B.
​
Teraz aż 150 mg choliny w porcji !
(wcześniej 125 mg)
✓ 40% prawoskrętnego kwasu mlekowego
✓ Z kompleksem choliny i witamin B
✓ Z kwasem mlekowym z fermentacji (bez skÅ‚adników mleka)
✓ Bez cukru
Lactacholin - z cholinÄ… i witaminami z grupy B.
Lactacholin zawiera L-(+)-kwas mlekowy uzyskany w procesie fermentacji (nie zawiera skÅ‚adników mleka), cholinÄ™ oraz witaminy z grupy B. Takie poÅ‚Ä…czenie skÅ‚adników optymalnie wspiera metabolizm energetyczny (wytwarzanie energii w komórkach). Ma także bardzo dobry wpÅ‚yw na pracÄ™ wÄ…troby, metabolizm tÅ‚uszczów i homocysteiny. Homocysteina jest szkodliwym produktem powstajÄ…cym w procesie rozkÅ‚adu biaÅ‚ek. Do jej unieszkodliwiania, oprócz choliny, potrzebne sÄ… także witaminy B6 i B12.
Składniki zawarte w Lactacholinie mają naukowo udowodniony korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu:
​
-
Prawidłowe funkcjonowanie wątroby - cholina
-
Metabolizm lipidów - cholina (budowa bÅ‚ony komórkowej, transport oraz metabolizm tÅ‚uszczu i cholesterolu)
-
Metabolizm homocysteiny - cholina, witaminy B6 i B12
-
Metabolizm energetyczny i zmniejszenie poczucia zmęczenia - witaminy B2, B6, B12, niacyna
-
Funkcje psychologiczne i praca układu nerwowego - witaminy B1, B6, B12, niacyna
-
Ochrona skóry i bÅ‚on Å›luzowych - witamina B2 i niacyna
-
Funkcja serca - witamina B1
-
Układ odpornościowy - witaminy B6 i B12
Cholina (dawniej witamina B4)
Lactacholin jest doskonaÅ‚ym źródÅ‚em Å‚atwoprzyswajalnej choliny. Cholina jest niezbÄ™dna dla prawidÅ‚owego metabolizmu tÅ‚uszczów i prawidÅ‚owego funkcjonowania wÄ…troby. Wspomaga procesy oczyszczania wÄ…troby ze zÅ‚ogów tÅ‚uszczowych.
​
Cholina byÅ‚a wczeÅ›niej nazywana witaminÄ… B4. Jest ona ważna dla każdego, ale spożywanie jej jest szczególnie ważne w okresie ciąży i laktacji, przy regularnym spożywaniu alkoholu, przy diecie wegetariaÅ„skiej lub wegaÅ„skiej. WiÄ™kszość osób spożywa jedynie 10% dziennego zapotrzebowania na cholinÄ™. Tylko 10% nastolatków i dorosÅ‚ych w USA osiÄ…ga zalecanÄ… dziennÄ… dawkÄ™ 450-550 mg (dane dla Polski sÄ… niestety niedostÄ™pne).
Dla kogo polecana jest suplementacja choliny:
​
-
w okresie przed ciążą, w jej trakcie i w okresie laktacji,
-
osobom spożywającym alkohol (wspomożenie wątroby, zapobieganie stłuszczeniu),
-
wegetarianom i weganom (zapobieganie niedoborom witamin z grupy B),
-
pracującym umysłowo, uczącym się,
-
dzieciom i mÅ‚odzieży (prawidÅ‚owy rozwój ukÅ‚adu nerwowego i jego funkcji, w tym zdolnoÅ›ci zapamiÄ™tywania i uczenia siÄ™),
-
po 40 roku życia w celu utrzymywania sprawności ukł. nerwowego i pamięci, dla wzroku,
-
przy zapotrzebowaniu na energiÄ™ (uprawiajÄ…cy sport, osoby starsze, chore).
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia:
1 - 2 x 1,5 ml (ok. 33 krople) rozcieńczone w 200 - 300 ml wody lub soku.
​
Spożywać podczas posiÅ‚ku, najlepiej razem z Magnez Potas WapÅ„ Cytryniany Dr. Jacob‘s.
​
Nigdy nie pić nierozcieńczonego!
Nie stosować przy nadwrażliwości żołądka na kwasy.
Przed użyciem wstrząsnąć.
Składniki: L-(+) kwas mlekowy (40%), woda, wodorocytrynian choliny (23%), substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, niacyna (witamina B3), chlorowodorek tiaminy (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), cyjanokobalamina (witamina B12).
​
​Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Przechowywać w szczelnie zamkniÄ™tym opakowaniu w sposób niedostÄ™pny dla maÅ‚ych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety. Ważna jest zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.
Lactacholin - opisy skÅ‚adników
Prawoskrętny L (+)-kwas mlekowy
-
L-(+)-kwas mlekowy stanowi pożywienie dla bakterii jelitowych, które rozkÅ‚adajÄ… go na kwas masÅ‚owy (Bourriaud C, 2005). Kwas masÅ‚owy jest najważniejszym skÅ‚adnikiem odżywczym dla bÅ‚ony Å›luzowej jelit.
-
L-(+)-kwas mlekowy utrzymuje lekko kwaÅ›ne Å›rodowisko jelita grubego. Taki lekko kwaÅ›ny odczyn neutralizuje zasadowy amoniak i wspomaga jego wydalanie (amoniak – gaz powstajÄ…cy podczas przemiany materii).
-
L (+)-kwas mlekowy zmniejsza tendencje erytrocytów (krwinki czerwone) do zlepiania siÄ™ w naczynkach wÅ‚osowatych.
-
Kwas mlekowy stanowi rezerwuar energii – jest rozkÅ‚adany na kwas masÅ‚owy, a ten wykorzystywany jest przy zwiÄ™kszonym zapotrzebowaniu na energiÄ™ przez miÄ™sieÅ„ sercowy i komórki nerwowe (także mózg).
Ciekawostka:
Wytwarzanie kwasu mlekowego można osiÄ…gnąć poprzez uprawianie sportu lub pracÄ™ fizycznÄ… (kwas mlekowy wydziela siÄ™ wtedy w mięśniach). Suplementacja diety kwasem mlekowym jest alternatywÄ… dla ludzi, którzy nie mogÄ… uprawiać sportu lub nie pracujÄ… fizycznie.
Cholina
-
Cholina wchodzi w skÅ‚ad bÅ‚ony komórkowej (fosfolipidy) oraz osÅ‚onek komórek nerwowych, szczególnie ich osÅ‚onek mielinowych.
-
Cholina jest niezbÄ™dna do powstawania neuroprzekaźnika – acetylocholiny, która warunkuje prawidÅ‚owÄ… pracÄ™ mięśni, pamiÄ™ci i funkcji ukÅ‚adu nerwowego. Obniżony poziom acetylocholiny w mózgu wystÄ™puje np. w chorobie Alzheimera.
-
Wiele osób, w tym wegetarianie i weganie, mogÄ… mieć problemy z odpowiedniÄ… iloÅ›ciÄ… choliny, ponieważ gÅ‚ównym jej źródÅ‚em sÄ… produkty zwierzÄ™ce.
Ile choliny nam potrzeba?
Analiza danych z NHANES (2003-2004) pokazują, że dzienna porcja choliny spożywana przez młodzież i kobiety w ciąży jest znacznie poniżej zalecanego poziomu spożycia i osiąga maksymalnie tylko 10% zalecanej dawki (Jensen i in., 2007).
Zalecane ilości spożycia choliny przez Zarząd Żywności i Żywienia (USA, 1998) to 425 mg dziennie dla kobiet, 450 mg dziennie dla kobiet w ciąży, 550 mg dziennie dla mężczyzn. Porcja Lactacholinu zalecana do spożycia w ciągu dnia zawiera ok. 500 mg choliny.
Ciąża
W okresie ciąży i karmienia piersiÄ… wystÄ™puje wyższe zapotrzebowanie na cholinÄ™ (minimum 450 mg dziennie – zalecana porcja dzienna Lactacholinu zawiera 500 mg choliny).
Profesor Caudill badał znaczenie choliny w okresie ciąży i zauważył jej zasadnicze funkcje:
- składnik błon (fosfatydylocholina)
- składnik neuroprzekaźnika (acetylocholina)
Inni badacze zaobserwowali u dzieci suplementowanych cholinÄ… zmniejszenie podatnoÅ›ci na niepokój, lepszÄ… wydajność uczenia siÄ™ i pamiÄ™ci oraz mniejsze ryzyko zaburzeÅ„ zwiÄ…zanych ze stresem.
WÄ…troba i metabolizm
Cholina jest bardzo istotna dla prawidÅ‚owej pracy wÄ…troby i bieżącego oczyszczania wÄ…troby z nadmiaru tÅ‚uszczów. Przyczynia siÄ™ do utrzymania prawidÅ‚owego metabolizmu tÅ‚uszczów. Niedobór choliny może prowadzić do zatrzymywania tÅ‚uszczu w wÄ…trobie (stÅ‚uszczenie wÄ…troby).
Nazwa cholina pochodzi od greckiego sÅ‚owa chole (żółć). Cholina jest skÅ‚adnikiem żóÅ‚ci i odgrywa dużą rolÄ™ w zdrowiu wÄ…troby.
Alkohol
Na skutek spożycia alkoholu następuje obniżenie poziomu choliny we krwi i w wątrobie. Ciągłe nadużywanie alkoholu może prowadzić do stłuszczenia wątroby i zaburzeń jej czynności. Przy nadmiernym spożywaniu alkoholu należy także uzupełniać witaminy B.
Witaminy z grupy B
Działanie witamin z grupy B zatwierdzone przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności):
B1 (tiamina)
Ważna dla funkcji serca, metabolizmu wytwarzającego energię. Ma korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego oraz na funkcje psychologiczne.
B2 (ryboflawina)
Ważna dla wytwarzania energii i metabolizmu żelaza. Wspomaga utrzymywanie w dobrym stanie skóry i bÅ‚on Å›luzowych. Bierze udziaÅ‚ w funkcjonowaniu krwinek czerwonych. Ważna dla dobrej kondycji wzroku. Chroni przed wolnymi rodnikami. DziaÅ‚a korzystnie na ukÅ‚ad nerwowy – zmniejsza objawy zmÄ™czenia i wyczerpania.
B3 (niacyna)
Ważna dla wytwarzania energii i dobrej kondycji ukÅ‚adu nerwowego. Bierze udziaÅ‚ w regeneracji skóry i bÅ‚on Å›luzowych. Normalizuje funkcje psychologiczne, zmniejsza objawy zmÄ™czenia i wyczerpania.
​
B6 (pirydoksyna)
Bierze udział w metabolizmie glikogenu i białka. Ważna dla układu nerwowego, odpornościowego, aktywności hormonalnej i dla tworzenia krwinek czerwonych. Bierze także udział w procesach wytwarzania energii. Ważna dla funkcji psychologicznych, zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.
​
B12 (cyjanokobalamina)
Ważna w procesach wytwarzania krwinek czerwonych i podziaÅ‚ach komórkowych. Bierze udziaÅ‚ przy procesach wytwarzania energii. Warunkuje prawidÅ‚owe dziaÅ‚anie ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego, nerwowego oraz funkcje psychologiczne. Wspomaga metabolizm homocysteiny, przez co korzystnie wpÅ‚ywa na serce. Zmniejsza objawy zmÄ™czenia i wyczerpania.