top of page

Koronawirus a witamina D

 

Niedobór witaminy D: 10-krotnie zwiÄ™kszone ryzyko Å›miertelnego zakażenia koronawirusem


Im niższa wartość witaminy D, tym cięższy przebieg COVID-19 w badaniach klinicznych


Od Dr. med. L.M. Jacob, 6 lipca 2020 r

 

 

Wyniki dwóch badaÅ„ klinicznych pokazujÄ…, że ryzyko ciężkiego, zagrażajÄ…cego życiu lub nawet Å›miertelnego przebiegu infekcji koronawirusem wystÄ™puje u pacjentów z niskimi wartoÅ›ciami witaminy D. Ryzyko takie jest znacznie wyższe niż przy prawidÅ‚owym poziomie witaminy D (wartoÅ›ci powyżej 75 nmol / l.)


Do tej pory publikacje wykazaÅ‚y jedynie bardzo silnÄ… korelacjÄ™, ale nie udowadniajÄ… jeszcze zwiÄ…zku przyczynowego. Wymaga to dodatkowych randomizowanych badaÅ„ interwencyjnych, ale w nastÄ™pstwie pandemii francuska Académie nationale de Médecine już zaleca przyjmowanie witaminÄ™ D.

 

Witamina D jest niezbÄ™dnym modulatorem ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego. Dlatego może być najtaÅ„szym i najlepszym Å›rodkiem zapobiegawczym w przypadku wielu chorób, najprawdopodobniej także w przypadku COVID-19. Wskazuje na to kilka czynników:

​

  • choroba wybuchÅ‚a zimÄ…, kiedy u wiÄ™kszoÅ›ci ludzi wystÄ™pujÄ… najniższe wartoÅ›ci witaminy D;

  • na póÅ‚kuli poÅ‚udniowej, gdzie wÅ‚aÅ›nie koÅ„czyÅ‚o siÄ™ lato, liczba ofiar Å›miertelnych jest stosunkowo niska;

  • choroby przewlekÅ‚e zwiÄ…zane z ciężkimi przebiegami COVID-19 sÄ… również zwiÄ…zane z niskim poziomem witaminy D;

  • witamina D dziaÅ‚a Å‚agodzÄ…co na szczególnie groźnÄ… reakcjÄ™ ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego, tzw. burzÄ™ cytokinowÄ…;

  • niedobór witaminy D przyczynia siÄ™ do zespoÅ‚u ostrej niewydolnoÅ›ci oddechowej (ARDS) (Grant i in., 2020). MiÄ™dzy innymi ten syndrom powoduje ciężkie przypadki COVID-19, które wymagajÄ… umieszczenia na oddziale intensywnej terapii.

 

Dlatego należy utrzymywać prawidłowy poziom witaminy D, a także innych witamin. Zapotrzebowanie na witaminę D znacznie wzrasta w przypadku infekcji.

 

 

Niedobór witaminy D zwiÄ™ksza ryzyko zgonu 10-krotnie


W dużym badaniu z Indonezji zbadano przebieg choroby i poziom witaminy D u 780 osób zakażonych SARS-CoV-2 (Raharusuna i in., 2020). U osób z niedoborem witaminy D wystÄ…piÅ‚o dramatycznie zwiÄ™kszone ryzyko Å›mierci. 87,8% pacjentów z niskim poziomem witaminy D (75-50 nmol / l) i 98,9% pacjentów z niedoborem witaminy D (<50 nmol / l) zmarÅ‚o z powodu choroby COVID-19. Ilość zgonów wÅ›ród osób z optymalnym poziomem witaminy D (> 75 nmol / l) wyniosÅ‚a zaledwie 4,1% .


U osób z niedoborem witaminy D ryzyko zgonu byÅ‚o 19 razy wiÄ™ksze w w porównaniu z osobami z prawidÅ‚owym poziomem tej witaminy. W badaniu wziÄ™to również pod uwagÄ™ takie czynniki, jak wiek, wczeÅ›niejsze choroby i pÅ‚eć. Po wyeliminowaniu tych czynników zakÅ‚ócajÄ…cych nadal istniaÅ‚o 10-krotnie wiÄ™ksze ryzyko Å›mierci osób zakażonych koronawirusem z niedoborem witaminy D.

 

 

23-krotnie wyższe ryzyko zagrożenia życia


W innym badaniu 212 pacjentów z COVID-19 z trzech szpitali w poÅ‚udniowej Azji sklasyfikowano na podstawie ciężkoÅ›ci przebiegu choroby: Å‚agodna, Å›rednia, ciężka i krytyczna (Alipio, 2020). NastÄ™pnie okreÅ›lono wartoÅ›ci witaminy D u pacjentów. DaÅ‚o to zadziwiajÄ…cÄ… zależność: im niższa wartość witaminy D, tym cięższy przebieg (patrz Tabela 1).

 

Wykazano istotny zwiÄ…zek pomiÄ™dzy poziomem witaminy D i sposobem przechodzenia choroby. Przebieg zagrażajÄ…cy życiu byÅ‚ 23 razy czÄ™stszy przy niskim poziomie witaminy D w surowicy niż u osób z prawidÅ‚owymi wartoÅ›ciami (powyżej 75 nmol / l).

Koronawirus a witamina D tablela.jpg

Tabela 1: Stan witaminy D u pacjentów z COVID-19 ogóÅ‚em i wedÅ‚ug ciężkoÅ›ci choroby (źródÅ‚o: Alipio, 2020)

 

 

Warto zauważyć, że prawidłowy poziom witaminy D został określony jako powyżej 75 nmol / l, a wartość poniżej 75 nmol / l istotnie zwiększała ryzyko ciężkiego przebiegu.


Takie okreÅ›lenie prawidÅ‚owego poziomu witaminy D może wyjaÅ›niać dlaczego w brytyjskim badaniu nie znaleziono zwiÄ…zku miÄ™dzy poziomem witaminy D a ryzykiem infekcji koronawirusem (po usuniÄ™ciu czynników zakÅ‚ócajÄ…cych) (Hastie i in., 2020). Po prostu w badaniu tym w ogóle nie wystÄ™pujÄ… osoby z poziomem witaminy D powyżej 75 nmol / l.

 

Dla przypomnienia: wartoÅ›ci witaminy D poniżej 75 nmol / l nie sÄ… rzadkoÅ›ciÄ… w Niemczech (a także w Polsce). WedÅ‚ug badaÅ„ przeprowadzonych przez RKI, z udziaÅ‚em prawie 7000 osób, okoÅ‚o 88% populacji Niemiec ma zbyt niski poziom witaminy D (Rabenberg i in., 2015). Niemieckie Towarzystwo Å»ywienia (DGE) zaleca codzienne spożywanie 800 j.m. (IU). Przez dziesiÄ™ciolecia zalecane byÅ‚o spożywanie nawet tylko 200 j.m. witaminy D, a jako normÄ™ traktowano poziom 50 nmol / l. W Å›wietle aktualnych zaleceÅ„, taka porcja dzienna oraz poziom witaminy D we krwi byÅ‚y stanowczo za niskie. Niestety nadal wiele zaleceÅ„ ukazujÄ…cych siÄ™ w mediach bazuje na tych nieaktualnych wskazaniach.


Podczas pandemii koronowirusa, w maju 2020, Académie Nationale de Médecine (2020), która jest bardzo ceniona we Francji (2020 r.), zaleciÅ‚a zbadanie poziomu witaminy D u wszystkich zainfekowanych seniorów w wieku powyżej 60 lat oraz uzupeÅ‚nienie jej poziomu w razie potrzeby. W swoim komunikacie prasowym akademia napisaÅ‚a, że w infekcjach COVID-19 zauważono istotnÄ… korelacjÄ™ miÄ™dzy niskim poziomem witaminy D a Å›miertelnoÅ›ciÄ…. Dlatego też poleca witaminÄ™ D osobom poniżej 60 roku życia, które zostaÅ‚y zakażone SARS-CoV-19.

 

 

Poziom witaminy D koreluje ujemnie ze wspóÅ‚czynnikiem Å›miertelnoÅ›ci


W jednym z badaÅ„ porównano poziom witaminy D w 20 krajach europejskich z zachorowalnoÅ›ciÄ… i Å›miertelnoÅ›ciÄ… z powodu COVID-19. Wynik pokazuje negatywnÄ… korelacjÄ™: im niższy poziom witaminy D w kraju, tym czÄ™stsze choroby i zgony z powodu COVID-19 i odwrotnie (Ilie i in., 2020).


W artykule redakcyjnym z Alimentary Pharmacology & Therapeutics zbadano zwiÄ…zek miÄ™dzy szerokoÅ›ciÄ… geograficznÄ…, w której żyje dana populacja, a Å›miertelnoÅ›ciÄ… spowodowanÄ… COVID-19. W krajach, w których stolica znajduje siÄ™ poniżej 35 równoleżnika (stopnia) szerokoÅ›ci geograficznej póÅ‚nocnej, choroba jest znacznie Å‚agodniejsza niż w krajach poÅ‚ożonych bardziej na póÅ‚noc. Na tej podstawie autorzy dostrzegajÄ… zwiÄ…zek z poziomem witaminy D, ponieważ powyżej tej szerokoÅ›ci geograficznej ekspozycja na sÅ‚oÅ„ce w zimie nie jest wystarczajÄ…ca do wytworzenia witaminy D w skórze (Rhodes i in., 2020). Dla orientacji: Sycylia leży na 37 stopniu szerokoÅ›ci geograficznej póÅ‚nocnej, Polska zaÅ› pomiÄ™dzy szerokoÅ›ciÄ… geograficznÄ… póÅ‚nocnÄ… 49 a 54,5 (skrajne punkty od Bieszczad po BaÅ‚tyk).

 

InteresujÄ…cy aspekt: w krajach skandynawskich Å›miertelność z powodu COVID-19 jest stosunkowo niska. Jednak w tych krajach suplementacja witaminy D jest powszechna, a niedobór witaminy D jest stosunkowo rzadki. We WÅ‚oszech i Hiszpanii – dwóch krajach, które sÄ… poważnie dotkniÄ™te chorobÄ… – co zaskakujÄ…ce, niedobór witaminy D jest powszechny (Ilie i in., 2020; Rhodes i in., 2020).


Liczby w USA wskazujÄ… również na zwiÄ…zek miÄ™dzy poziomem witaminy D a przebiegiem choroby COVID 19: osoby o czarnej skórze (34,7 zgonów / 100 000 mieszkaÅ„ców) umierajÄ… 2,6 razy częściej z powodu tej choroby niż ludzie z biaÅ‚Ä… skórÄ… (13,1 zabitych / 100 000 mieszkaÅ„ców) (APM, 2020). Dane z Wielkiej Brytanii przedstawiajÄ… ten sam obraz: osoby czarnoskóre majÄ… 4,3 razy wiÄ™kszÄ… Å›miertelność z powodu COVID-19 niż osoby ze skórÄ… biaÅ‚Ä… (White i Nafilyan, 2020).


Im ciemniejsza skóra, tym dÅ‚uższa musi być jej ekspozycja na sÅ‚oÅ„ce, aby organizm mógÅ‚ samodzielnie wytwarzać witaminÄ™ D. Jednak duża część USA i caÅ‚a Wielka Brytania leżą na póÅ‚noc od 35. stopnia szerokoÅ›ci geograficznej póÅ‚nocnej i dlatego promieniowanie sÅ‚oneczne jest tam za sÅ‚abe aby wytworzyć odpowiedniÄ… ilość witaminy D nawet u osób z biaÅ‚Ä… skórÄ….

 

 

Wysoka śmiertelność w domach spokojnej starości i domach opieki


Osoby starsze sÄ… znacznie bardziej narażone na zapalenie pÅ‚uc, zwÅ‚aszcza gdy przebywajÄ… w szpitalu lub w domu opieki. Osoby te sÄ… w grupie podwyższonego ryzyka ponieważ znacznie częściej chorujÄ… na COVID-19. Dane z WÅ‚och pokazujÄ…, że Å›rednia wieku osób zarażonych wirusem to ludzie w wieku 62 lat, ale Å›redni wiek ofiar Å›miertelnych wynosi 80 lat. 57% osób, które zmarÅ‚y z powodu COVID-19 miaÅ‚o powyżej 80 lat. Może to być zwiÄ…zane z tym, że liczba wspóÅ‚istniejÄ…cych chorób roÅ›nie wraz z wiekiem. Prawie 96% Å›miertelnych przypadków we WÅ‚oszech miaÅ‚o choroby wspóÅ‚istniejÄ…ce, z czego 68% z nich chorowaÅ‚o na nadciÅ›nienie tÄ™tnicze (Ebhardt i Bertacche, 2020).


Zagrożenie dla osób starszych jest szczególnie wysokie, jeÅ›li mieszkajÄ… w domu starców lub domu opieki: w tych placówkach Å›miertelność jest szczególnie wysoka. Oprócz chorób powszechnych w tej grupie wiekowej, rolÄ™ w ich przypadku może również odgrywać poziom witaminy D. Jest on szczególnie niski u seniorów przebywajÄ…cych w domach opieki (Schilling, 2012).


AmerykaÅ„skie Towarzystwo Geriatryczne wydaÅ‚o zatem zalecenie dotyczÄ…ce szczególnie dla osób w starszym wieku. W celu osiÄ…gniÄ™cia prawidÅ‚owych wartoÅ›ci witaminy D w surowicy (≥ 75 nmol / l (≥ 30 ng / ml)) osoby powyżej 70. roku życia powinny suplementować jÄ… w iloÅ›ci 4000 j.m. Dziennie (American Geriatrics Society Workgroup on Vitamin D Supplementation for Older Adults, 2014 ). Witamina D jest rozpuszczalna w tÅ‚uszczach i najlepiej wchÅ‚ania siÄ™ z produktów pod postaciÄ… oleju.

 

 

Witamina D i A przeciwko infekcjom dróg oddechowych


Duże metaanalizy pokazujÄ…, że suplementacja witaminy D nawet o 70% obniża ryzyko wystÄ…pienia ostrych chorób ukÅ‚adu oddechowego, takich jak np. ostre zapalenie oskrzeli i zapalenie pÅ‚uc (Martineau i wsp., 2017). COVID-19 jest również ostrÄ… chorobÄ… ukÅ‚adu oddechowego. Suplementacja witaminy D zmniejsza ryzyko infekcji dróg oddechowych u dorosÅ‚ych i dzieci poniżej 16 roku życia. WHO zaleca zatem profilaktyczne suplementowanie witaminy D. Badania wykazujÄ… lepsze wyniki przy codziennym spożyciu witaminy D niż w przypadku spożywania bardzo dużej dawki co jakiÅ› czas (Aponte i Palacios, 2017; Bergman i wsp., 2013).


Oprócz witaminy D, szczególnie ważnÄ… rolÄ™ w chorobach wirusowych odgrywa witamina A. Jest ona znana ze swojego korzystnego dziaÅ‚ania na wzrok, ale niedobór witaminy A jest widoczny przede wszystkim w wyglÄ…dzie i dziaÅ‚aniu bÅ‚on Å›luzowych dróg oddechowych. Witamina A kontroluje wzrost i rozwój komórek Å›luzówki ukÅ‚adu oddechowego i żoÅ‚Ä…dkowo-jelitowego poprzez regulacjÄ™ aktywnoÅ›ci genów. KonsekwencjÄ… niedoboru witaminy A jest wiÄ™ksza podatność na infekcje i nadmierne jej zużycie z powodu powtarzajÄ…cych siÄ™ infekcji. To z kolei zwiÄ™ksza istniejÄ…cy niedobór (Biesalski i in., 2017). Ponadto witamina A ma zdolność „zawracania” komórek odpornoÅ›ciowych z organizmu do bÅ‚ony Å›luzowej jelit (Cantorna i in., 2019). Co równie interesujÄ…ce: te dwie witaminy sÄ… wspóÅ‚zależne, ponieważ receptory hormonu witaminy D (VDR) i hormonu witaminy A (RXR) Å‚Ä…czÄ… siÄ™ podczas odczytu genu.

 

WedÅ‚ug BfR (2004), spożycie witaminy A poniżej zalecanej normy wystÄ™puje u ponad 25% populacji. Odsetek jest prawdopodobnie jeszcze wyższy, ponieważ w obecnych badaniach wspóÅ‚czynnik konwersji (6: 1 zamiast 36: 1) byÅ‚ zbyt niski do obliczenia aktywnoÅ›ci witaminy A i byÅ‚ faÅ‚szowany przez obecność spożywanego β-karotenu. U ok. 40% biaÅ‚ej populacji w Europie wystÄ™puje także polimorfizm genów, który sprawia, że osoby nim dotkniÄ™te z trudem przeksztaÅ‚cajÄ… beta-karoten w witaminÄ™ A (Gröber, 2019). Niedobór witaminy A jest mniej powszechny niż niedobór witaminy D, ale nie jest nieszkodliwy. W przypadku infekcji wirusowej dróg oddechowych wysoce zalecane jest dodatkowe spożycie witaminy A, ponieważ zapotrzebowanie na witaminÄ™ A gwaÅ‚townie wzrasta z powodu infekcji.

 


Niedobór witaminy D jest powszechny w zespole ostrej niewydolnoÅ›ci oddechowej

 

ZespóÅ‚ ostrej niewydolnoÅ›ci oddechowej (ARDS) to rozlegÅ‚a odpowiedź pÅ‚uc na szkodliwe czynniki. Jednym z objawów jest poważne ograniczenie dopÅ‚ywu tlenu. Terapia zasadniczo obejmuje usuniÄ™cie przyczyny i leczenie objawów za pomocÄ… wentylacji. ARDS jest stanem silnie zagrażajÄ…cym życiu i powoduje wysokÄ… Å›miertelność. Badanie przeprowadzone na pacjentach z COVID-19 w poważnie dotkniÄ™tym chorobÄ… chiÅ„skim Wuhan wykazaÅ‚o, że u 93% zmarÅ‚ych pacjentów rozwinęło siÄ™ ARDS (Zhou i in., 2020). Dlatego ARDS jest jednym z gÅ‚ównych problemów zwiÄ…zanych z COVID-19.


Badania wykazujÄ…, że niedobór witaminy D (<50 nmol / l) jest czÄ™sty u pacjentów z ARDS. JeÅ›li poziom witaminy D u pacjentów z ryzykiem ARDS zostaÅ‚ doprowadzony do normalnego poziomu przed wystÄ…pieniem tego syndromu, wystÄ…piÅ‚o mniejsze uszkodzenie naczyÅ„ wÅ‚osowatych pÄ™cherzyków pÅ‚ucnych (marker ARDS) (Dancer i wsp., 2015).


W innym badaniu przyjrzano siÄ™ pacjentom OIOM podÅ‚Ä…czonym do respiratora. Pacjenci z podawanÄ… witaminÄ… D (5 x 50 000 j.m. lub 5 x 100 000 j.m.) osiÄ…gali znacznie lepsze wyniki, niż ci bez witaminy D. Ponadto byli w stanie szybciej opuÅ›cić szpital (25 dni dla pacjentów z 5 x 50 000 j.m.; 18 dni dla pacjentów z 5 x 100 000 j.m.) niż pacjenci bez podawanej witaminy D (36 dni) (Han i wsp., 2016). WyjaÅ›nienie: Terapia ARDS zasadniczo obejmuje leczenie objawów za pomocÄ… wentylacji.

 

 

Witamina D Å‚agodzi burzÄ™ cytokinowÄ…


Wiele wskazuje na to, że witamina D zmniejsza infekcję SARS-CoV-2, a w przypadku infekcji znacznie łagodzi przebieg choroby wywołanej przez COVID-19.


Z jednej strony pacjenci SARS-CoV-2-dodatni majÄ… znacznie niższy poziom witaminy D we krwi (27,7 nmol / l) niż w badaniu osób nie zakażonych (61,5 nmol / l) (D'Avolio i wsp., 2020) . Z drugiej strony witamina D może regulować i tÅ‚umić reakcjÄ™ zapalnÄ… na wirusy oddechowe. Burza cytokinowa, która może skutkować ciężkimi przebiegami od COVID-19 i powodować m.in. ostrÄ… niewydolność oddechowÄ… (ARDS), a co za tym idzie i Å›mierć, można zapobiec utrzymujÄ…c odpowiedni poziom witaminy D (Rhodes i in., 2020) .


BiaÅ‚ko C-reaktywne (CRP) jest markerem burzy cytokinowej. Im silniej wystÄ™puje taka reakcja, tym wyższe wartoÅ›ci CRP we krwi. WedÅ‚ug jednego z badaÅ„, 81,5% pacjentów z ciężkim przebiegiem COVID-19 miaÅ‚o wysokie wartoÅ›ci CRP. U osób z Å‚agodnym przebiegiem wysokie CRP wystÄ…piÅ‚o tylko u 56,5% pacjentów. Z drugiej strony pacjenci z wysokim CRP byli bardziej narażeni na wystÄ…pienie ciężkiego przebiegu choroby niż pacjenci z niskim CRP (23% do 8%). Wyższe poziomy CRP sÄ… również powiÄ…zane z niedoborem witaminy D. Witamina D może zatem pomóc zÅ‚agodzić powikÅ‚ania wywoÅ‚ane burzÄ… cytokinowÄ… (Daneshkhah i in., 2020).

 

WedÅ‚ug nowych badaÅ„ przeprowadzonych w Wuhan i Essen, niektóre komórki odpornoÅ›ciowe mogÄ… również sÅ‚użyć jako rodzaj systemu wczesnego ostrzegania przed zagrażajÄ…cemu życiu rozwojowi infekcji COVID. SÄ… to cytotoksyczne komórki T z markerem powierzchniowym CD-8, które rozpoznajÄ… i eliminujÄ… zakażone komórki organizmu za pomocÄ… antygenu. JeÅ›li we krwi jest zbyt maÅ‚o komórek CD-8, istnieje znacznie zwiÄ™kszone ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 (Liu i wsp., 2020). InteresujÄ…ce: ten typ komórek odpornoÅ›ciowych ma najwiÄ™kszÄ… gÄ™stość receptorów witaminy D (VDR) (Veldman i wsp., 2000). Do genów zależnych od VDR należą te, które sÄ… ważne dla różnicowania i przeżycia cytotoksycznych limfocytów T (Sarkar et al., 2016).

 

 

Witamina K2 może również zÅ‚agodzić przebieg COVID-19


W przypadku ciężkiego przebiegu COVID-19 czÄ™sto wystÄ™pujÄ… zaburzenia krzepliwoÅ›ci krwi objawiajÄ…ce siÄ™ tworzeniem siÄ™ zakrzepów spowodowanych burzÄ… cytokinowÄ…. Infekcje wirusowe czÄ™sto sÄ… zwiÄ…zane z tworzeniem siÄ™ skrzepów krwi ale ten efekt wydaje siÄ™ szczególnie silny w przypadku koronawirusa. Podczas gdy odsetek pacjentów, u których wystÄ™puje zatorowość pÅ‚ucna, wynosi Å›rednio 1,3%, w przypadku poważnego przebiegu infekcji COVID-19 wzrasta on aż do 30%. Skrzepy, oprócz zapalenia pÅ‚uc, sÄ… gÅ‚ównÄ… przyczynÄ… uszkodzenia pÅ‚uc i Å›miertelnej niewydolnoÅ›ci wielonarzÄ…dowej. Częściowo szybkie i poważne pogorszenie stanu pacjenta można wytÅ‚umaczyć tworzeniem siÄ™ skrzepu.


W badaniu przyjÄ™to tÄ™ obserwacjÄ™ jako okazjÄ™ do przeanalizowania poziomu witaminy K u takich pacjentów, ponieważ witamina K jest niezbÄ™dna do prawidÅ‚owego funkcjonowania krzepniÄ™cia krwi. Jako marker statusu witaminy K we krwi zastosowano niekarboksylowane biaÅ‚ko macierzy Gla (uc-MGP). Witamina K zapewnia karboksylacjÄ™ MGP – jeÅ›li brakuje witaminy K, wystÄ™puje za dużo uc-MGP (Dofferhoff et al., 2020). Witamina K2 dziaÅ‚a okoÅ‚o 50 razy dÅ‚użej niż K1.


Wykazano, że pacjenci z COVID-19 mieli znacznie wiÄ™cej uc-MGP we krwi (1673 ± 1584 pmol / l) niż osoby z grupy kontrolnej (536 ± 291 pmol / l). Pacjenci z COVID-19 z ciężkim przebiegiem choroby (2087 ± 1940 pmol / l) mieli również znacznie wyższe wartoÅ›ci uc-MGP niż ci z Å‚agodnym przebiegiem (1299 ± 1056 pmol / l). Im cięższy przebieg COVID-19, tym wiÄ™kszy niedobór witaminy K (Dofferhoff i in., 2020). Nie chodzi o wpÅ‚yw witaminy K na krzepniÄ™cie krwi, ale raczej o enzymatycznÄ… aktywacjÄ™ MGP, która może wiÄ…zać wapÅ„. Wolny wapÅ„ jest kluczowym czynnikiem w rozpoczÄ™ciu kaskady krzepniÄ™cia, która prowadzi do potencjalnie Å›miertelnych zakrzepów krwi.

 

Ponadto witamina E i rodzina tokoferoli chroniÄ… również przed zakrzepami krwi (National Institute of Health, 2020). W szczególnoÅ›ci gamma-tokoferol zmniejsza agregacjÄ™ pÅ‚ytek krwi i opóźnia tworzenie siÄ™ skrzepliny tÄ™tniczej. Gamma-tokoferol ma również pozytywny wpÅ‚yw na tworzenie bioaktywnego NO (podtlenku azotu), a tym samym rozszerza naczynia krwionoÅ›ne (Singh i in., 2007). CiaÅ‚o potrzebuje również witaminy E, aby wzmocnić swój ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy, aby mógÅ‚ odeprzeć atakujÄ…ce bakterie i wirusy.


Ponieważ infekcje wirusowe wywoÅ‚ujÄ… stany zapalne, a tym samym silny stres oksydacyjny, organizm potrzebuje wiÄ™cej witaminy E w przypadku infekcji, aby przechwycić wolne rodniki i w ten sposób chronić ważne narzÄ…dy przed uszkodzeniem, np. pÅ‚uca i wÄ…trobÄ™ (Mileva i Galabov, 2018).

 


Zwiększona krzepliwość krwi z powodu duszności i burzy cytokinowej

 

Dla utrzymania prawidÅ‚owego funkcjonowania organizmu niezbÄ™dne jest utrzymywanie wzglÄ™dnie staÅ‚ego pH krwi. Dlatego dla nasz organizm stosuje kilka systemów buforowych: bufor wodorowÄ™glanowy, fosforanowy, biaÅ‚kowy i hemoglobinowy. Bufor wodorowÄ™glanowy jest najważniejszym ukÅ‚adem buforowym w organizmie, ponieważ kwasy powstaÅ‚e w procesie oddychania komórkowego mogÄ… być usuwane z organizmu poprzez oddychanie. Pojemność buforu wodorowÄ™glanowego i hemoglobiny zmniejsza siÄ™ wraz z wiekiem. Z wiekiem swojÄ… wydolność, nawet o poÅ‚owÄ™, tracÄ… także nerki, które sÄ… najważniejszym organem wydalniczym kwasów staÅ‚ych (Frassetto i in., 1996).


W zespole ostrej niewydolnoÅ›ci oddechowej wydychanie nadmiaru kwasów jest znacznie zmniejszone, a kwaÅ›ny dwutlenek wÄ™gla gromadzi siÄ™ we krwi. W poÅ‚Ä…czeniu z funkcjami buforowymi, które sÄ… już ograniczone ze wzglÄ™du na wiek, nieuchronnie prowadzi to do kwasicy i zwiÄ™kszonego krzepniÄ™cia krwi. Ponieważ wapÅ„ we krwi jest zwykle w 45% zwiÄ…zany z biaÅ‚kami we krwi i w 50% wystÄ™puje w wolnej, zjonizowanej formie. Ilość wolnego wapnia gwaÅ‚townie wzrasta w przypadku wystÄ…pienia kwasicy. Ponieważ wapÅ„ jest kluczowym czynnikiem krzepniÄ™cia krwi, nadmiar wolnego wapnia może zbytnio aktywować krzepniÄ™cie krwi. Jony wapnia zaliczane sÄ… do czynników krzepniÄ™cia IV i aktywujÄ… pozostaÅ‚e czynniki II, VII, IX, X i XIII.


BiaÅ‚ko macierzy Gla (c-MGP) aktywowane przez witaminÄ™ K2 wiąże nadmiar wapnia (Schurgers et al., 2010) i transportuje go z naczyÅ„ krwionoÅ›nych do koÅ›ci. JeÅ›li oprócz kwasicy wystÄ™puje niedobór witaminy K2, nadmiar wolnego wapnia nie jest wiÄ…zany. Może osadzać siÄ™ wtedy jako fosforan wapnia lub lub też wpÅ‚ywać na aktywowanie procesu krzepniÄ™cia krwi. Niedobór witaminy K dodatkowo zwiÄ™ksza krzepliwość krwi w przypadku kwasicy.


W tym kontekÅ›cie burza cytokinowa jest również ważnym czynnikiem, ponieważ wiadomo, że cytokiny również aktywujÄ… krzepniÄ™cie krwi.

 

 

Wysokie spożycie soli zwiÄ™ksza podatność na wtórne infekcje bakteryjne


Nadmiar soli (chlorku sodu) w diecie ma dziaÅ‚anie kwasotwórcze. Powoduje to zawarty w tym zwiÄ…zku chlor, który w procesach metabolicznych przetwarzany jest w kwas solny. Kwas ten nie ulega metabolizmowi i musi być zneutralizowany i wydalony przez nerki. Nadmiar kwasów staÅ‚ych we krwi i Å‚agodna kwasica metaboliczna spowodowana dietÄ… zwiÄ™kszajÄ… poziom kortyzolu we krwi (Maurer i in., 2003; Vormann i Goedecke, 2006).


Nadmiar kwasów może uruchamiać czynniki, które nie tylko zwiÄ™kszajÄ… krzepliwość krwi ale osÅ‚abiajÄ… również mechanizmy obronne organizmu przed bakteriami. Niedawne badanie w imponujÄ…cy sposób pokazuje ten zwiÄ…zek. Dodatkowe spożycie 6 g soli dziennie sprawiÅ‚o, że granulocyty neutrofili (specjalne komórki odpornoÅ›ciowe, które gÅ‚ównie eliminujÄ… bakterie) nie dziaÅ‚aÅ‚y już tak skutecznie jak wczeÅ›niej. Nadmiar soli powodowaÅ‚, że nerki byÅ‚y stymulowane do zwiÄ™kszonego wydalania soli. Jako niepożądany efekt uboczny powodowaÅ‚o to także, że w organizmie gromadziÅ‚y siÄ™ glikokortykoidy (np. kortyzol). Z kolei glukokortykoidy hamowaÅ‚y aktywność granulocytów obojÄ™tnochÅ‚onnych (Jobin i wsp., 2020).


PrawidÅ‚owe spożycie soli może zatem zmniejszać ryzyko wtórnego zakażenia bakteryjnego, które może być powikÅ‚aniem zakażenia SARS-CoV-2.

 

 

Wnioski


Pandemia trwa zbyt krótko aby dobrze poznać dziaÅ‚anie wirusa SARS-CoV-2. Jednakże pewne zjawiska zwiÄ…zane z tym wirusem stajÄ… siÄ™ coraz bardziej zrozumiaÅ‚e. Jednym z nich jest to, że witamina D wzmacnia ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy i może znacznie przyczynić siÄ™ do Å‚agodniejszego przebiegu choroby COVID-19. W oparciu o dotychczasowe badania zaleca siÄ™ zbadanie wartoÅ›ci witaminy D w surowicy i, jeÅ›li wystÄ™puje niedobór, zaleca siÄ™ suplementacjÄ™ tej witaminy. Ponadto sugeruje siÄ™ poÅ‚Ä…czenie witaminy D z witaminÄ… K2, a także z witaminami A i E, ponieważ zapotrzebowanie na nie wzrasta podczas infekcji.


Oparcie diety na dużej iloÅ›ci warzyw, zielonych warzyw liÅ›ciastych, zioÅ‚ach i owocach, które sÄ… bogate w potas i inne skÅ‚adniki wspomagajÄ…ce równowagÄ™ kwasowo-zasadowÄ… oraz ograniczenie iloÅ›ci spożywanej soli i biaÅ‚ka zwierzÄ™cego ma także duże znaczenie w przebiegu tej infekcji, m.in. wspomaga tworzenie silnego buforu wodorowÄ™glanowego we krwi.


Nie zaleca siÄ™ podawania nadmiernych porcji witaminy D3, jak to jest czasami propagowane. Ponad 4000 j.m. dziennie powinny przyjmować wyÅ‚Ä…cznie osoby, które majÄ… stwierdzony niedobór witaminy D3. Aby szybko uzupeÅ‚nić poważny niedobór należy stosować przez ograniczony okres do 10 000 j.m. Witaminy D dziennie. Stosowanie wysokich porcji przez bardzo dÅ‚ugi czas może powodować poważne dziaÅ‚ania niepożądane. Jak mówi znana maksyma – to dawka decyduje czy coÅ› jest lekarstwem czy truciznÄ….

 

 

Literatura:

 

Académie nationale de Médecine (2020): Communiqué de l’Académie nationale de Médecine : Vitamine D et Covid-19. URL: http://www.academie-medecine.fr/communique-de-lacademie-nationale-de-medecine-vitamine-d-et-covid-19/

 

Alipio M (2020): Vitamin D Supplementation Could Possibly Improve Clinical Outcomes of Patients Infected with Coronavirus-2019 (COVID-2019). Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3571484

 

American Geriatrics Society Workgroup on Vitamin D Supplementation for Older Adults (2014): Recommendations abstracted from the American Geriatrics Society Consensus Statement on vitamin D for Prevention of Falls and Their Consequences. J Am Geriatr Soc; 62(1): 147-152.

 

APM Research Lab Staff (2020): The color of coronavirus: COVID-19 deaths by race and ethnicity in the U.S. URL: https://www.apmresearchlab.org/covid/deaths-by-race (Stand: 05.05.2020).

 

Aponte R, Palacios C (2017): Vitamin D for prevention of respiratory tract infections. URL: https://www.who.int/elena/titles/commentary/vitamind_pneumonia_children/en/ (02.03.2020)

 

Bergman P, Lindh AU, Björkhem-Bergman L, Lindh JD (2013): Vitamin D and Respiratory Tract Infections: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. PLoS One; 8(6): e65835.

 

Biesalski H, Bischoff S, Pirlich M et al., Hrsg. 5., vollständig überarbeitete und erweiterte Auflage. Stuttgart: Thieme; 2017. doi:10.1055/b-004-132260

 

Bundesinstitut für Risikobewertung. Hrsg. Domke A et al. Verwendung von Vitaminen in Lebensmitteln - Toxikologische und ernährungsphysiologische Aspekte URL: https://www.bfr.bund.de/cm/350/verwendung_von_vitaminen_in_lebensmitteln.pdf

 

Cantorna MT, Snyder L, Arora J. Vitamin A and vitamin D regulate the microbial complexity, barrier function, and the mucosal immune responses to ensure intestinal homeostasis. Crit Rev Biochem Mol Biol. 2019;54(2):184-192. doi:10.1080/10409238.2019.1611734

 

D'Avolio A, Avataneo V, Manca A, Cusato J, De Nicolò A, Lucchini R, Keller F, Cantù M (2020): 25-Hydroxyvitamin D Concentrations Are Lower in Patients with Positive PCR for SARS-CoV-2. Nutrients; 12(5). pii: E1359.

 

Dancer RC, Parekh D, Lax S, D'Souza V, Zheng S, Bassford CR, Park D, Bartis DG, Mahida R, Turner AM, Sapey E, Wei W, Naidu B, Stewart PM, Fraser WD, Christopher KB, Cooper MS, Gao F, Sansom DM, Martineau AR, Perkins GD, Thickett DR (2015): Vitamin D deficiency contributes directly to the acute respiratory distress syndrome (ARDS). Thorax; 70(7): 617-624.

 

Daneshkhah A, Agrawal V, Eshein A, Subramanian H, Roy HK, Backman V (2020): The Possible Role of Vitamin D in Suppressing Cytokine Storm and Associated Mortality in COVID-19 Patients. BMJ; doi: https://doi.org/10.1101/2020.04.08.20058578

 

Dofferhoff ASM, Piscaer I, Schurgers LJ, Walk J, van den Ouweland JMW, Hackeng TM, Lux P, Maassen C, Karssemeijer EGA, Wouters EFM, Janssen R (2020): Reduced Vitamin K Status as a Potentially Modifiable Prognostic Risk Factor in COVID-19. Preprints 2020, 2020040457 (doi: 10.20944/preprints202004.0457.v1).

 

Ebhardt T, Bertacche M (2020): Italy Says 96% of Virus Fatalities Suffered From Other Illnesses. URL: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-05-26/italy-says-96-of-virus-fatalities-suffered-from-other-illnesses

 

Frassetto LA, Morris RC Jr, Sebastian A (1996): Effect of age on blood acid-base composition in adult humans: role of age-related renal functional decline. Am J Physiol; 271(6 Pt 2): F1114-F1122.

 

Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Aliano JL, Bhattoa HP (2020): Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients; 12(4): E988.

 

Gröber U (2019): Vitamin A (Retinol). Zeitschrift für Orthomolekulare Medizin 2019; 17(02): 44-49 DOI: 10.1055/a-0920-2443

 

Han JE, Jones JL, Tangpricha V, Brown MA, Brown LAS, Hao L, Hebbar G, Lee MJ, Liu S, Ziegler TR, Martin GS (2016): High Dose Vitamin D Administration in Ventilated Intensive Care Unit Patients: A Pilot Double Blind Randomized Controlled Trial. J Clin Transl Endocrinol; 4: 59-65.

 

Hastie CE, Mackay DF, Ho F, et al. Vitamin D concentrations and COVID-19 infection in UK Biobank [published online ahead of print, 2020 May 7]. Diabetes Metab Syndr. 2020;14(4):561-565. doi:10.1016/j.dsx.2020.04.050

 

Ilie PC, Stefanescu S, Smith L (2020): The Role of Vitamin D in the Prevention of Coronavirus Disease 2019 Infection and Mortality. Aging Clin Exp Res; 1-4.

 

Jobin K, Stumpf NE, Schwab S, Eichler M, Neubert P, Rauh M, Adamowski M, Babyak O, Hinze D, Sivalingam S, Weisheit C, Hochheiser K, Schmidt SV, Meissner M, Garbi N, Abdullah Z, Wenzel U, Hölzel M, Jantsch J, Kurts C (2020): A high-salt diet compromises antibacterial neutrophil responses through hormonal perturbation. Sci Transl Med; 12(536): eaay3850.

 

Liu J, Li S, Liu J, et al. Longitudinal characteristics of lymphocyte responses and cytokine profiles in the peripheral blood of SARS-CoV-2 infected patients. EBioMedicine. 2020;55:102763. doi:10.1016/j.ebiom.2020.102763

 

Nationale Institute of Health. Vitamin E Fact Sheet for Consumers (2020) URL: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-Consumer/

 

Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, Greenberg L, Aloia JF, Bergman P, Dubnov-Raz G, Esposito S, Ganmaa D, Ginde AA, Goodall EC, Grant CC, Griffiths C, Janssens W, Laaksi I, Manaseki-Holland S, Mauger D, Murdoch DR, Neale R, Rees JR, Simpson S Jr, Stelmach I, Kumar GT, Urashima M, Camargo CA Jr (2017): Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ; 356: i6583.

 

Maurer M, Riesen W, Muser J, Hulter HN, Krapf R (2003): Neutralization of Western diet inhibits bone resorption independently of K intake and reduces cortisol secretion in humans. Am J Physiol Renal Physiol; 284(1): F32-F40.

 

Mileva M, Galabov AS (2018). Vitamin E and Influenza Virus Infection, Vitamin E in Health and Disease, Morales-Gonzalez JA, IntechOpen, DOI: 10.5772/intechopen.80954. URL: https://www.intechopen.com/books/vitamin-e-in-health-and-disease/vitamin-e-and-influenza-virus-infection

 

Rabenberg M, Scheidt-Nave C, Busch MA, Rieckmann N, Hintzpeter B, Mensink GB. Vitamin D status among adults in Germany--results from the German Health Interview and Examination Survey for Adults (DEGS1). BMC Public Health. 2015;15:641. Published 2015 Jul 11. doi:10.1186/s12889-015-2016-7

 

Raharusuna P, Priambada S, Budiarti C, Agung E, Budi C (2020): Patterns of COVID-19 Mortality and Vitamin D: An Indonesian Study. Available at SSRN: https://ultrasuninternational.com/wp-content/uploads/raharusun-et-al-2020_patterns_of_covid-19_mortality_and_vitamin_d_an_indonesian_study.pdf

 

Rhodes JM, Subramanian S, Laird E, Kenny RA (2020): Editorial: low population mortality from COVID-19 in countries south of latitude 35 degrees North supports vitamin D as a factor determining severity. Aliment Pharmacol Ther. doi: 10.1111/apt.15777; [Epub ahead of print].

 

Sarkar S, Hewison M, Studzinski GP, Li YC, Kalia V. Role of vitamin D in cytotoxic T lymphocyte immunity to pathogens and cancer. Crit Rev Clin Lab Sci. 2016;53(2):132-145. doi:10.3109/10408363.2015.1094443

 

Schilling S (2012): Epidemic vitamin D deficiency among patients in an elderly care rehabilitation facility. Dtsch Arztebl Int; 109(3): 33-38.

 

Schilling S (2012): Epidemischer Vitamin-D-Mangel bei Patienten einer geriatrischen Rehabilitationsklinik. Deutsches Ärzteblatt | Jg. 109 | Heft 3

 

Schurgers LJ, Barreto DV, Barreto FC, Liabeuf S, Renard C, Magdeleyns EJ, Vermeer C, Choukroun G, Massy ZA (2010): The circulating inactive form of matrix gla protein is a surrogate marker for vascular calcification in chronic kidney disease: a preliminary report. Clin J Am Soc Nephrol; 5(4): 568-575.

 

Singh I, Turner AH, Sinclair AJ, Li D, Hawley JA. Effects of gamma-tocopherol supplementation on thrombotic risk factors. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16(3):422-428.

 

Veldman CM, Cantorna MT, DeLuca HF. Expression of 1,25-dihydroxyvitamin D(3) receptor in the immune system. Arch Biochem Biophys. 2000; 374:334–338.10.1006/abbi.1999.1605

 

Vormann J, Goedecke Th (2006): Acid-Base Homeostasis: Latent Acidosis as a Cause of Chronic Diseases. Schweiz. Zschr. Ganzheits¬Medizin; 18(5).

 

White C, Nafilyan V (2020): Coronavirus (COVID-19) related deaths by ethnic group, England and Wales: 2 March 2020 to 10 April 2020. Available at: https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/articles/coronavirusrelateddeathsbyethnicgroupenglandandwales/2march2020to10april2020

 

Zhou F, Yu T, Du R, Fan G, Liu Y, Liu Z, Xiang J, Wang Y, Song B, Gu X, Guan L, Wei Y, Li H, Wu X, Xu J, Tu S, Zhang Y, Chen H, Cao B (2020): Clinical course and risk factors for mortality of adult inpatients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective cohort study. Lancet; 395(10229): 1054-1062.

​

​

Więcej informacji o tym jak dbać o układ odpornościowy w broszurce

Broszura_Odporność_na_cały_rok.jpg
bottom of page